Events

Lunchlezing: Turkse toetreding tot de EU: een kwestie van tijd?
Europe/Amsterdam 12 2013 12:00
Introduction

Drieënhalf jaar nadat Turkije en de Europese Unie voor het laatst om de tafel hebben gezeten, zijn de toetredingsonderhandelingen in november weer hervat.

Toch blijft onder druk van Cyprus en Frankrijk een aantal belangrijke hoofdstukken in de onderhandelingssage ongeopend, zoals de chapiters over democratie, rechtstaat, minderheden en mensenrechten.

Hoe staat het ervoor met de Turkse democratie en mensenrechten, gezien de massademonstraties van afgelopen juni? Komt Turkse toetreding de komende tijd in een stroomversnelling? Is het voor beide partijen wenselijk dat Turkije toetreedt tot de EU?

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"3377","attributes":{"alt":"Ria Oomen, Europarlementariër CDA","class":"media-image","height":"299","style":"font-size: 12px; width: 150px; height: 224px; float: left; margin: 3px;","width":"200"}}]]Ria Oomen-Ruijten, Europarlementariër voor het CDA en rapporteur over Turkije voor het Europees Parlement, zal haar licht schijnen op deze vragen. Mevrouw Oomen-Ruijten boogt op ruime ervaring met Europese uitbreidingen, aangezien ze in het Europees Parlement zit sinds voor de val van de Berlijnse muur.

Peter van Ham, Senior Research Fellow bij Instituut Clingendael, zal op de lezing reageren.
 

De lunchlezing vindt plaats op Instituut Clingendael, het debat staat onder leiding van Jan Marinus Wiersma, Senior Visiting Fellow bij Instituut Clingendael en voormalig Europarlementariër voor de PvdA.

Programma

12.00 Inloop met lunch

12.30 Opening en welkomstwoord Jan Marinus Wiersma

12.35 Lezing Ria Oomen-Ruijten

12.55 Reactie Peter van Ham

13.05 Vragen en discussie

13.50 Afsluiting

Woon deze lunchlezing bij door een e-mail te sturen naar Carla Veltkamp, cveltkamp@clingendael.nl. Aan het bijwonen van de lunchlezing zijn geen kosten verbonden, bij aanmelding rekenen wij op uw komst.

Wij zien ernaar uit u op 16 december te verwelkomen.

Aansluitend aan de lezing vindt het actualiteitenseminar van het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken plaats: Islam en democratie, een gecompliceerde relatie