Events

De Britse verkiezingen: wat betekent dit voor Brexit?
31 May 2017 19:30 - 21:30
Source: Wikimedia Commons
Introduction

Dit is een publieke debatbijeenkomst. Meer informatie over programma en aanmelding vindt u hier.

Na de Franse verkiezingen, duiken we tijdens dit tweede EUforum-debat in de Britse politieke wereld. Op 8 juni, één jaar na het Brexit-referendum, moeten de Britten opnieuw naar de stembus. Dit keer om een nieuw Lagerhuis te kiezen. Het hoofdthema van de verkiezingen wordt de Brexit-overeenkomst: Hoe hard willen de Britten dat het politieke spel gespeeld wordt in Brussel?

Onverwachts kondigde de Britse Premier Thesesa May nieuwe verkiezingen aan. Zij hoopt door een overwinning haar positie te verstevigen en daarmee ook de Brexit onderhandelingen makkelijker te maken. De Britse bevolking heeft dan voor een tweede keer gekozen voor uittreding uit de Europese Unie.

Een week voor de verkiezingen bespreken we met Rem Korteweg de stand van zaken en analyseren we de campagnes. Wat wordt er beloofd wanneer het gaat om Europa en de toekomst van Groot-Brittannië? En wat zullen de gevolgen hiervan zijn voor de relatie tussen Groot-Brittannië en ‘the Continent’?

Margriet Drent zal ingaan op met name de gevolgen van Brexit voor de veiligheidsrelatie met de EU.

Sprekers:
Rem Korteweg is expert op het terrein van de Europese Unie, de Britse en Nederlandse buitenlandse politiek en heeft veelvuldig gepubliceerd over de Brexit en het Britse EU-beleid. Hij is sinds 1 april verbonden aan Instituut Clingendael. Daarvoor was hij verbonden aan het Centre for European Reform (CER) in Londen.

Margriet Drent is senior onderzoeker en coördinator van de internationale veiligheidsafdeling bij het Instituut Clingendael. Zij is gespecialiseerd in de ontwikkeling van het Europese defensie- en veiligheidsbeleid en Europese defensiestructuren en is lid van de commissie vrede en veiligheid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. Drent is (mede)auteur van diverse publicaties en beleidsadviezen op het gebied van Europese defensiesamenwerking.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ) en Humanity House, met ondersteuning van het Adessium Foundation en de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.