News

Sigrid Kaag opent 70e Leergang Buitenlandse Betrekkingen
17 Sep 2015 - 11:58
Source: Sigrid Kaag tijdens opening LBB 70. © Clingendael

De officiële openingslezing van de 70e Leergang Buitenlandse Betrekkingen is verzorgd door Sigrid Kaag, VN Speciale Coördinator voor Libanon. Sigrid Kaag sprak over haar ervaringen in Libanon, Syrië en de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Daarbij ging ze specifiek in op onderwerpen als radicalisering, het functioneren van de VN Veiligheidsraad, en de vluchtelingenproblematiek. Bovendien deelde zij kort haar ervaringen als LBB alumnus en onderstreepte het belang van training en reflectie. Tot slot gaf zij de deelnemers aan deze 70e LBB adviezen over het effectief functioneren in een internationale context.De Leergang Buitenlandse Betrekkingen (LBB)

De Leergang Buitenlandse Betrekkingen is door de combinatie van traditie en actualiteit uniek in het veld van postdoctorale opleidingen in Nederland. De Leergang is ontwikkeld op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat een doelgerichte vakopleiding wilde voor zijn beleidsmedewerkers in de buitenlandse dienst. De eerste LBB ging in 1967 van start en duurde acht maanden. 

Tot 1992 is de LBB een integraal onderdeel geweest in de opleiding van jonge beleidsmedewerkers voor de buitenlandse dienst. Vanaf 1970 kregen ook officieren van de Koninklijke Marine toegang tot de LBB in het kader van de Hogere Krijgsmacht Vorming (HKV). Daarnaast werd de opleiding gevolgd door beleidsmedewerkers van andere ministeries, zoals Defensie, Landbouw en Algemene Zaken.

Wegens de toegenomen belangstelling vonden er vanaf 1973 jaarlijks twee Leergangen plaats. De duur was inmiddels teruggebracht tot vier maanden. In 1980 werd de LBB ingekort tot zijn huidige lengte van drie maanden.

Sinds 1967 hebben honderden docenten inleidingen en trainingen gegeven aan meer dan 1800 cursisten. De LBB is steeds aangepast aan de veranderende context en eisen, waarbij de nadruk altijd ligt op interactie en een voortdurende toetsing en actualisering. Dit maakt de opleiding praktijkgericht en relevant voor deelnemers uit allerlei maatschappelijke sectoren van zowel overheid als bedrijfsleven. 

Inschrijven voor de 71e LBB (september 2016) kan vanaf voorjaar 2016. Clingendael biedt dit najaar nog meer opleidingen aan, waaronder de Cursus Internationale Politiek (5 oktober - 23 november) en het Seminar International Negotiations (2 - 5 november).

 

- 16 september 2015