EU Forum

Overzicht: Waarheen met de euro?

03 Jun 2013 - 14:22
Source: Flickr

De euro weigert in rustiger vaarwater te komen. De grote vraag is waar de eurozone op afkoerst. In diverse artikelen op EUforum wordt hierop ingegaan. Een overzicht.

 • Olli Rehns beoordeling is politiek gekleurd De aanpak van Olli Rehn en zijn ambtenaren strookt niet met hun opdracht een onafhankelijke autoriteit te zijn, schrijven Adriaan Schout en Arnout Mijs (Clingendael) in de Volkskrant. 'Het merk 'Rehn' moet staan voor transparantie en betrouwbare analyses, onafhankelijk van de politieke inmenging van zowel de Commissie als de lidstaten.' (3 juni 2013)
   
 • Verdere Europese harmonisatie goed voor ondernemers Ondernemen is op zichzelf al riskant, maar de huidige politieke onzekerheid als gevolg van eurocrisis doet daar nog een schep bovenop. Allard Bruinshoofd van de Rabobank pleit voor Europese harmonisatie om internationaal zakendoen te vereenvoudigen. (30 mei 2013)
   
 • De ECB gedraagt zich als de Banque de France Macro-econoom Edin Mujagic betoogt dat de ECB zou worden als de Bundesbank, maar zich gedraagt als de Banque de France. De euro verwordt daarmee tot Franse franc. (21 mei 2013)
   
 • De euro is niet levensvatbaar Hoewel de euro het ergste achter de rug lijkt te hebben en de kans groot is dat de huidige crisis wordt overleefd, staat de euro na deze crisis wellicht nog meer te wachten, aldus monetair econoom Edin Mujagic, auteur van o.a. 'Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen'. (14 mei 2013)
   
 • Nederland zakt met de euro af tot Frans niveau Nederland heeft er alle belang bij dat de eurolanden worden zoals de noordelijke EU-lidstaten. Maar het lijkt erop alsof ons land afglijdt in de richting van de zuidelijke landen met Frankrijk voorop, schrijft Adriaan Schout (Clingendael) in NRC Handelsblad. (13 mei 2013)
   
 • Groepsfoto met munt: de omvang toont de zwakte Roel Janssen, auteur van o.a. De euro, twintig jaar na het Verdrag van Maastricht, betoogt dat de 68 mensen op de groepsfoto van een Ecofin-bijeenkomst de zwaktes van de euro belichamen. Waar het volgens hem aan ontbreekt is één gemeenschappelijk monetair beleid. (23 april 2013)
   
 • Waar moet het heen met de euro? De gebeurtenissen in Cyprus tonen dat de euro weigert in rustiger vaarwater te komen. De grote vraag is waar de eurozone op afkoerst. Adriaan Schout (Clingendael) geeft drie perspectieven in De Gelderlander. (25 maart 2013)
   
 • De politiek van de euro - biografie van een kwetsbare munt Verslag van de boekpresentatie. (20 maart 2013)
   
 • Verdere integratie EU begint thuis De vragen of er nu verder bezuinigd moet worden en of Europese integratie moet versnellen zijn de verkeerde. Waar het in de Europese Unie over zou moeten gaan, is of lidstaten wel sterk genoeg zijn om deel uit te maken van de Eurozone, schrijft Adriaan Schout (Clingendael) in Het Parool. (18 maart 2013)
   
 • Wat een tomaat ons kan vertellen over de euro Volgens Adriaan Schout (Clingendael) kunnen we aan de hand van een van de belangrijkste Nederlandse exportproducten, de tomaat, de effecten van de invoering van de euro identificeren en het falende marktmechanisme in de eurozone blootleggen. (11 maart 2013)
   
 • Waarom centralisatie niet de enige oplossing is Er zijn vele oorzaken aan te wijzen voor de eurocrisis en het gebrekkige functioneren van de EMU. De oplossing wordt vaak gezocht in meer centralisatie van bevoegdheden in Brussel (een de facto politieke unie). Adriaan Schout (Clingendael) argumenteert dat er een alternatief is voor deze vorm van perverse integratie: effectieve nationale instituties. (24 februari 2013)

 

Lees anders ook Hoe Europa toch de crisis bezweert , een analyse van journalist dr. Jan Werts op Europa Nu (21 december 2012)