Research

Strategic Foresight

Reports and papers

Modernisering van de Diplomatie - Slotrapport

31 Jul 2014 - 15:18

Het ministerie van BZ moet veel meer een flexibele netwerkorganisatie zijn, die snel kennis rond een bepaald thema bij elkaar brengt. De inzet van mensen en middelen kan effectiever, en het schort aan de zichtbaarheid van het ministerie. Ook moet de professie van de diplomaat beter gedefinieerd en herkenbaarder worden. En verandering op het gebied van drie onderling verbonden elementen – professionaliteit, organisatorische condities en interactie – is bepalend voor het succes van de moderniseringsoperatie.

Deze conclusies, gepresenteerd in het tussenrapport van de Adviescommissie Modernisering Diplomatie, worden herhaald het eindrapport. De commissie, waarvan ook Clingendael-directeur Ko Colijn deel uit maakt, is dus standvastig.

Met dit eindrapport wil de commissie ervoor zorgen dat ‘de verworven inzichten over hoe de diplomatie er idealiter uit moet komen te zien daadwerkelijk worden toegepast’. Want het is niet eenvoudig om ‘te moderniseren én tegelijkertijd te bezuinigen’, erkent ook de Adviescommissie zelf.

Achtergrond

In maart 2012 stelde de minister van Buitenlandse Zaken de Adviescommissie Modernisering Diplomatie in. Hun opdracht: te komen tot “een nadere analyse van datgene waar het ministerie van Buitenlandse Zaken en de diplomatieke dienst voor komen te staan, mede lettend op de taakopvattingen die zich in het buitenland ontwikkelen.

De Adviescommissie publiceerde in mei 2013 een tussenrapport, op verzoek van de minister. Begin mei 2014 is het slotrapport, dat voort bouwt op het tussenrapport, aangeboden aan de minister. De commissie heeft geen aanleiding gezien de aanbevelingen uit het tussenrapport te wijzigen. Deze aanbevelingen gelden dus onverkort ook voor het slotrapport. De aanbevelingen die zijn toegevoegd in het slotrapport hebben vooral betrekking op verbetering van de kans op welslagen van de modernisering.