Research

Trade and Globalisation

Op-ed

'Keizer Donald' wil regeren, en dat is levensgevaarlijk

26 Sep 2016 - 17:29
Source: Gage Skidmore/flickr

Trump is gek. Hij vertoont aanhoudend zonderling gedrag. Daarnaast weet hij als geen ander de media te bespelen. De combinatie is levensgevaarlijk.

Er zijn drie mogelijke uitslagencenario's: Hillary wint ruim, nipt of juist Trump wint met een kleine marge. Het vierde scenario van een grote Trump score is onwaarschijnlijk want dan zou een heuse implosie van de Clinton campagne moeten plaats vinden. Demografisch is de electorale kaart van Amerika zo in haar voordeel dat zij van een fors aantal 'Democratische' staten en dus kiesmannen verzekerd is.

Wie ook over die finishlijn van 270 kiesmannen reikt, ik hou m'n hart vast. Trump heeft al aangekondigd dat de verkiezingsresultaten ongetwijfeld door de 'leugenachtige' Clintons zullen worden gemanipuleerd. Hij heeft aanhangers opgeroepen zoveel mogelijk stemlokalen te bevolken als pseudo-waarnemers wat natuurlijk herinneringen oproept van intimidatie van zwarte kiezers uit het nog niet eens zo verre verleden.

Nu Trump en Clinton vrijwel gelijk staan in peilingen van belangrijke sleutelstaten als Ohio, Florida en North Carolina is de kans op slechts een kleine overwinning van Hillary bepaald niet ondenkbeeldig.

Een verlengde verkiezingsstrijd zoals die tussen George W. Bush en Al Gore in 2000 zal nu niet eindigen als toen. Na een langdurige juridische strijd verscheen Gore op de Amerikaanse televisie om grootmoedig te verklaren dat Amerika geen bananenrepubliek is en dat 'we morgen gewoon weer aan het werk gaan. George W. Bush is vanaf nu ook mijn president'. Back to normalcy dus. Zo zijn de mores van een volwassen democratie.

Trump bindt nooit in
Maar Trump kennen we als een man die nooit inbindt. Die op advies van Roy Cohn, de beruchte assistent van communistenjager Joe McCarthy uit de jaren vijftig, nooit verlies accepteert maar juist met een 'overwhelming force'  terug slaat, zoals haarfijn wordt uitgelegd in het boek Trump Revealed geschreven door een twintigtal journalisten van de Washington Post. 

Zij schrijven dat het Amerikaanse publiek Trump als een beroemdheid al zo'n veertig jaar door en door kent. 'Buigen voor de realiteit van een nederlaag is niet des Trumps.'

Ook een overwinning van Trump zal rampzalige politieke gevolgen hebben. Voor het belangrijkste politieke ambt op aarde is uiteraard een zekere basiskennis nodig. Op geen enkel dossier geeft Trump blijk ervan details te kennen. Ook heeft hij geen visie zoals zijn idool Ronald Reagan die wel had gebaseerd op een conservatieve overtuiging.

Trump is als een kameleon die de afgelopen zeven jaar zes keer van politieke partij is veranderd. Trump is een merk dat in de arena van de publiciteit massaal verkocht moet worden. De inhoud van zijn nieuwe product, een cocktail van woede en frustraties, wordt geschonken aan zoveel mogelijk boze, bange burgers.

Politieke impasse
Die boosheid is de bron waaruit hij put. Hij profiteert maximaal van de politieke impasse die Washington al jaren kenmerken. De overgrote meerderheid van Amerikanen vindt dat het 'do nothing' Congres slecht functioneert, vrijwel niets presteert. 

Maar als Trump president wordt zal hij nog weer minder voor elkaar krijgen dan zijn voorganger. Veel Republikeinse partijgenoten in de Senaat hebben al publiekelijk afstand van hem genomen. In het Witte Huis zal het eenzaam zijn. Gedurende zijn gehele beroepsmatige leven heeft Trump geen kritische adviseurs naast hem geduld.

'Keizer Donald' zal dominant willen regeren want scoren wil hij. Hij zal er vanaf dag 1 achter komen dat politiek bedrijven totaal andere vaardigheden en kwaliteiten vergt dan met agressieve business methodes en duizenden rechtszaken een zakenimperium opbouwen.

In het steeds grotere leger van Amerikadeskundigen hier te lande is het voor sommigen bon ton om in de niche te duiken van Trump-verdedigers. Dan klinkt het 'schande' als er kritiek op Trump wordt geuit. Nederland is in grote meerderheid inderdaad Obama- en Clintonland. Nou en!

'Lege huls' Trump
Iedere professionele commentator moet zich in de eerste plaats op feiten baseren. Wie de loopbaan van Hillary Clinton heeft gevolgd, moet op basis van haar prestaties en ervaring concluderen dat zij, al is zij beslist geen droomkandidaat, verre te prefereren valt boven 'de lege huls' Trump.

In de huidige totale campagne-oorlog wordt Hillary op alle mogelijke manieren door het slijk gehaald. 'Hang the Bitch' lees ik op spandoeken bij Trump rallies. Michael O'Hanlon, de gerespecteerde buitenland commentator van het Brookings Instituut, schreef deze week dan ook in USA Today:'I have been disturbed to see a fine American and kindly human dragged so frequently into the mud. To be sure, if you think she's wrong on the issues, don't vote for her. But the caricature of her as dishonest, greedy and overly ambitious is unfair and inaccurate.'

Wie Trump bestudeert, komt al gauw tot de conclusie dat hij gek, dus aanhoudend zonderling gedrag vertoont. Zo gek, dat het zelfs gevaarlijk wordt. Trump is daarnaast ook slim, boerenslim zelfs. Als geen ander bespeelt hij de media. Dat maakt hem nog gevaarlijker. Wie dat niet wenst te zien, zit wat mij betreft op een andere planeet.

Het is ronduit ernstig dat de belangrijkste democratie ter wereld mogelijk te maken krijgt met aanhoudende politieke onrust. Bovendien is het risico levensgroot dat de onvoorspelbare Trump de wereld in tal van doldwaze avonturen stort.