Posities van de Duitse politieke partijen op de EU

18 Sep 2017 - 15:15
Source: Tilemahos Efthimiadis/Flickr
De posities van de zes belangrijkste Duitse partijen op de Europese Unie in één overzicht

Nu de Nederlandse en Franse verkiezingen achter de rug zijn, zijn de aanstaande Duitse parlementaire verkiezingen van 24 september de laatste grote test van EU draagvlak in het Europese verkiezingsjaar. Hoewel Merkel’s CDU/CSU op basis van de peilingen een veelbelovende verkiezing te wachten staat, met een ruime voorsprong op haar grootste concurrent en tevens huidige coalitiepartner SPD, mogen de gevolgen van de euro- en vluchtelingencrisis niet onderschat worden.

Met name de partijen die momenteel voor een derde plek strijden - de Groenen, de Socialisten (Die Linke), de Liberalen (FDP) en de AfD - zullen voor een interessante verkiezingsstrijd zorgen. Deze partijen schommelen momenteel allemaal tussen de 7% en 10% in de peilingen en het is dan ook niet te voorspellen welke partij de derde plek in de wacht zal slepen. Hoewel de grote partijen elke vorm van samenwerking met de AfD hebben uitgesloten, zal hun politieke slagkracht ongetwijfeld geraakt worden door een (groter dan voorzien) succes van de eurosceptische partij. De AfD heeft het Duitse politieke landschap de afgelopen jaren sterk weten te beïnvloeden, met als hoogtepunt hun overwinning op Merkel’s CDU in de regionale verkiezingen
van Mecklenburg-Voor-Pommeren vorig jaar. Daarentegen maken de Liberalen (FDP), over het algemeen beschouwd als een voor de hand liggende coalitiepartner voor het CDU/CSU, ook een duidelijke comeback: de partij moest na een flinke verkiezingsnederlaag in 2013 het parlement verlaten, maar lijkt zich nu te herpakken. Op basis van de huidige peilingen kan de partij een belangrijke formatiepartner voor de CDU/CSU worden.

Terwijl Macron zijn wensen voor een hechtere samenwerking tussen Frankrijk en Duitsland niet onder stoelen of banken steekt, zal ook deze verkiezingsuitslag van groot belang zijn voor de toekomst van het Europese project. Maar wat voor ideeën hebben de Duitse partijen eigenlijk over de toekomst van de EU? De onderstaande mattermap geeft een overzicht van de EU-standpunten van de belangrijkste partijen.