Events

Europe and the EU

Debat 'Moet Europa zelf opnieuw groot worden?'
19 Oct 2017 16:30 - 18:30
Source: Pexels
Introduction

Dit is een publiek debat georganiseerd door de Belgische Ambassade, het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ) en Instituut Clingendael. Voor informatie en registratie klik hier.

'Europa moet zijn lot echt in eigen handen nemen. De tijden dat we volledig konden vertrouwen op anderen zijn voor een stuk voorbij' - Bondskanselier Angela Merkel.

Deze opmerkelijke uitspraak dateert van voor de zomer. Merkel reageerde daarmee op de komst van Donald Trump in het Witte Huis. Maar ook op de snel veranderende verhoudingen in de wereld van vandaag met een opkomend China en met een assertief Rusland aan de grenzen van de EU. Welke nieuwe rol kan Europa in deze hertekende, multipolaire en complexere wereld spelen?

In zijn uitdagende boek Make Europe great again betoogt Sven Biscop dat we maar één keuze hebben: zelf opnieuw groot worden. Hij opent de bijeenkomst met een presentatie van de belangrijkste conclusies uit zijn boek, gevolgd door een eerste reactie van Rem Korteweg als aftrap voor de discussie. De bijeenkomst wordt voorgezeten door Jan Rood, voorzitter NGIZ.

Dit is de eerste bijeenkomst uit de nieuwe Van Bylandtlezingenreeks over 'de rol van de grote mogendheden binnen het mondiale bestel'.