Events

EU Integration

Wat willen Macron, Merkel en Rutte voor Europa?
07 Nov 2017 19:00 - 21:00
Source: European Parliament/flickr
Introduction

Dit publieke debat is deel van de serie EUforum bijeenkomsten, georganiseerd door het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ), Instituut Clingendael en Humanity House met steun van Adessium en de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting. Voor informatie over programma en registratie klik hier.

2017 was een belangrijk verkiezingsjaar voor de Europese Unie. Zowel in Frankrijk, Duitsland en Nederland zijn nieuwe regeringen gekozen. Met deze verkiezingen achter de rug, is het tijd om de balans op te maken: Wat gaan de uitkomsten van al deze verkiezingen voor Europa betekenen?

Volgens de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gaat het goed met Europa. De economie groeit en de populisten zijn in de verdediging gedwongen na de verkiezingen. In zijn jaarlijkse ‘Staat van de Unie’ spreekt hij daarom over een ‘window of opportunity’. Dit is het moment om Europa te hervormen en zo sterker en democratischer te maken. Maar in hoeverre is deze window of opportunity realistisch?

Tijdens dit afsluitende #EUforumdebat gaat Monika Sie Dhian Ho, directeur van Clingendael, hierover in gesprek met de correspondenten Stefan de Vries en Wouter Meijer en met Europa-expert Adriaan Schout. Wat zeggen de uitkomsten van de verkiezingen over de nationale steun voor Europa? Hoe veel ruimte hebben Macron en Merkel om hervormingen daadwerkelijk door te voeren? En hoe zal Nederland zich hierin opstellen; aansluiten bij Merkel en Macron, of op de rem stappen?

Gastsprekers zijn Wouter Meijer, schrijver en voormalig NOS-correspondent in Berlijn, Stefan de Vries, journalist, schrijver en RTL-correspondent in Parijs, en Adriaan Schout, Europa expert bij Instituut Clingendael.