Academy

Diplomatic practice

73rd Course International Relations (LBB)
Source: Sigrid Kaag opent 70e Leergang Buitenlandse Betrekkingen © Instituut Clingendael
Training type
Open Registration Courses
Training category
Diplomatic practice
Training location
The Hague
Training data
12 Sep - 30 Nov 2018
Course language
Dutch
Course price
€ 5.550,-
Introduction

De inschrijving voor de 73e LBB is geopend! Meld je aan door het aanmeldingsformulier onderaan deze pagina in te vullen.


Wil jij in 12 weken klaargestoomd worden voor een internationale carrière? Of wil je je bestaande internationale kennis en vaardigheden verdiepen? De Leergang Buitenlandse Betrekkingen (LBB) is al jaren een begrip. Sinds 1967 vonden al 70 leergangen plaats. Alumni van de LBB vind je op ambassades, bij de VN, NGOs, in de politiek en het internationale bedrijfsleven. Van 12 september tot en met 30 november 2018 vindt op Instituut Clingendael de 73e editie plaats.

Is de LBB iets voor jou?

Volgende stap

Heb je als beleidsambtenaar, medewerker van een NGO, universiteit, denktank of in het (internationale) bedrijfsleven regelmatig met het buitenland te maken, of heb je een andere internationaal gerichte functie, dan is de Leergang een buitengewoon leerzame en nuttige opleiding. Je verdiept je kennis van internationale betrekkingen op vele relevante vlakken en ontwikkelt je verder op belangrijke internationale vaardigheden, zoals onderhandelen, effectief beïnvloeden en intercultureel communiceren.

Overstap

De Leergang is ook een opleiding voor jou als je al wat werkervaring hebt en je een nieuwe richting aan je carrière wil geven. Dit kan binnen je huidige werkkring zijn, maar de Leergang is ook een goede stap als je werkzaamheden momenteel niet op het vlak van internationale betrekkingen liggen, en je graag de overstap wilt maken naar een functie waarin dat wel het geval is.

Eerste stap

Tot slot biedt de Leergang ruimte aan een beperkt aantal veelbelovende pasafgestudeerde academici die een internationale loopbaan nastreven. Wil je in aanmerking komen voor een beurs, dan dien je aan een aantal aanvullende eisen te voldoen. Onderaan deze pagina vind je meer informatie over het aanvragen van een beurs.

Vooropleiding vereisten

Deelname aan de LBB voor professionals vereist minimaal een vooropleiding op HBO niveau. Voor beursdeelnemers geldt een minimale voorlopleiding op Master niveau.

Wat leer je? 

Doel van de LBB is om deelnemers klaar te stomen voor een internationaal georiënteerde loopbaan. Aan het einde van de opleiding heb je daarom onder meer het volgende bereikt:

1.  Je beheerst verschillende essentiële internationale vaardigheden;

Het trainen van (internationale) vaardigheden vormt een belangrijk onderdeel van de Leergang. In interactieve sessies leer je skills die de rest van je loopbaan van pas komen. Je bedenkt een onderhandelingsstrategie en voert deze uit, leert je netwerk te vergroten, schrijft heldere en overtuigende beleidsstukken, krijgt inzicht in het opzetten van een effectieve lobby en verbetert je interculturele vaardigheden tijdens trainingen, maar ook tijdens recepties met buitenlandse diplomaten op Clingendael.

2. Je hebt actuele internationale ontwikkelingen geanalyseerd, samen met docenten en mededeelnemers;

De Leergang staat bol van de actuele onderwerpen en verfrissende analyses. Alle relevante internationale thema’s komen voorbij. Van Economische Diplomatie tot de crisis in Oekraïne, van de opkomst van de BRICS tot aan de geopolitieke gevolgen van de schaliegasrevolutie in de VS. Aan het einde van de Leergang Buitenlandse Betrekkingen ben je op de hoogte van ieder relevant debat in de internationale betrekkingen en diplomatie.

3. Je beschikt over een relevant (internationaal) netwerk van practitioners, docenten, trainers, deelnemers en LBB-alumni.

De Leergang Buitenlandse Betrekkingen kent een bijzondere groepsdynamiek. Deelnemers worden geselecteerd op hun specifieke persoonlijkheid, achtergrond en ervaring. Hierdoor leren deelnemers niet alleen van de docenten, maar ook van elkaar. Bovendien ontstaat er een bijzondere band tussen jou en je groepsgenoten. Je leert elkaar nu eenmaal snel en goed kennen als je zo intensief met elkaar samenwerkt!

Beurs van Instituut Clingendael

Voor veelbelovende jonge academici heeft Instituut Clingendael een aantal beurzen beschikbaar. De beurs is een tegemoetkoming van 90% van het cursusgeld. Deelnemers die een beurs ontvangen dienen zelf de resterende 10% bij te dragen. Als je in aanmerking wilt komen voor een beurs dient je ná 1 juni 2017 afgestudeerd te zijn, nog helemaal aan het begin van je loopbaan te staan en aantoonbare affiniteit met internationale betrekkingen te hebben. Selectie vindt plaats op basis van onderstaand aanmeldingsformulier voor beursdeelnemers, twee korte papers en een gesprek. Inschrijven voor een beurs kan tot 3 juni 2018.

Methodologie

Tijdens de Leergang analyseer je internationale trends, ontwikkel je een beleidsgerichte visie en train je essentiële internationale vaardigheden zoals presenteren, debatteren, lobbyen, onderhandelen en interculturele communicatie. Je wordt uitgedaagd je kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen en gaat de discussie aan met mededeelnemers, experts van Clingendael en topmensen uit de Nederlandse politiek, de overheid, universiteiten, media, NGOs en het bedrijfsleven.  

Voorbeelden van werkvormen zijn o.a.:

•Political reporting
Tijdens een werkgroep Political Reporting geef je je beleidsvisie op een relevante internationale ontwikkeling of gebeurtenis. Je gaat hierover de discussie aan met andere deelnemers, die kritische kanttekeningen plaatsen bij de door jou aangedragen oplossing. Aan het einde van de sessie krijgt je van je docent feedback op jouw analyse en je presentatie. Deze werkvorm versterkt je analytische vermogens, traint je presentatie en debatvaardigheden en geeft je een realistische kijk op de werkelijkheid van de internationale politiek.

•Workshop Speechschrijven
Of het nu voor een kleine groep collega’s is, of voor een publiek van enkele honderden, spreken in het openaar blijft altijd spannend. Tijdens deze workshop leer je wat een speech succesvol maakt en welke retorische trucs er zijn om toehoorders naar je hand te zetten. De speeches worden in kleine groepen geschreven. Één deelnemer uit elke groep geeft de speech en krijgt feedback op de uitvoering én de inhoud van een speechschrijver van de Minister van Buitenlandse Zaken of Defensie.

•Het EU Rollenspel
De Leergang wordt afgesloten met een onderhandelingssimulatie van maar liefst 48 uur. Deze staat onder leiding van een oud-minister of topdiplomaat. Jij vertegenwoordigt een Europese lidstaat en zal de belangen van je land zo goed mogelijk moeten behartigen. Hoe dat gebeurt – met package deals, constructive ambiguity of flinke dosis realpolitik – is aan jou. Ter voorbereiding worden gedurende de Leergang een aantal dagdelen besteed aan intensieve onderhandelingstrainingen en simulaties.

Om iedere deelnemer op een gelijkwaardig kennisniveau te laten starten zijn een drietal boeken aan te raden op het gebied van internationale economie, europese integratie en 20ste eeuwse geschiedenis. Deze titels veranderen van jaar tot jaar en worden verstrekt na een intakegesprek waarin o.a. het kennisniveau van de deelnemer te sprake komt.

Goed om te weten

Studiebelasting voor deelname aan de LBB bedraagt wekelijks 21 contacturen en 4 tot 8 uren zelfstudie, gedurende 12 weken. Cursusdagen zijn dinsdag, woensdag, donderdagmiddag en vrijdag. Maandagen en donderdagochtenden zijn altijd beschikbaar voor zelfstudie. Zelfstudie beslaat bijvoorbeeld het voorbereiden van papers, presentaties, debatten, onderhandelingen, en leeswerk.

Ben je benieuwd naar ervaringen van oud-deelnemers? Wij brengen je graag met hen in contact.

Voor deze cursus gelden onze algemene voorwaarden.