Academy

Economic and sustainable development

Collegereeks zakendoen met China
Training type
Open Registration Courses
Training category
Economic and sustainable development
Training location
Clingendael Institute, The Hague & Nyenrode University Amsterdam
Training data
28 May 2019 15:30 - 19:00 12 Jun 2019 15:30 - 19:00 18 Jun 2019 15:30 - 19:00 26 Jun 2019 15:30 - 19:00 3 Jul 2019 15:30 - 19:00 9 Jul 2019 15:30 - 19:00
Course language
Dutch
Course price
€ 2.095,- p.p. (excl. 21% BTW)
Introduction

U kunt zich inschrijven voor deze collegereeks via deze link.

De razendsnelle ontwikkelingen in China zijn en worden steeds belangrijker voor Nederland (al dan niet via het EU-lidmaatschap) en het Nederlandse bedrijfsleven. Weinig beleidsmakers, ondernemers en managers zullen niet met China bezig zijn. Beelden die we van China hebben, worden bepaald door media-aandacht, eigen observaties, ervaringen en interpretaties. Tegelijkertijd zijn dit vaak anekdotische signalen en vergeten we het grotere verhaal. De beeldvorming wordt met andere woorden bepaald door de korte termijn en cyclische bewegingen, terwijl het nuttiger is om naar structurele ontwikkelingen te kijken.

In samenwerking met Nyenrode Business Universiteit en Elsevier Weekblad bieden wij een collegereeks aan waarin zes thema's zullen worden uitgelicht: belangrijkste mythes en misvattingen, China’s politieke systeem, de rol van het hoofdkantoor in China, geopolitieke verhoudingen in de globaliserende wereld, Chinese investeringen in Nederland en de economische ontwikkeling; structurele hervormingen en middellange termijn uitdagingen.

Deze thema's worden besproken door de volgende experts:

  • Maaike Okano-Heijmans, Senior Research Fellow Instituut Clingendael
  • Paul Hendrix, Training and Research Fellow Instituut Clingendael
  • Frans-Paul van der Putten, Senior Research Fellow Instituut Clingendael
  • Prof. dr. Haico Ebbers, Hoogleraar Internationale Economie Nyenrode Business Universiteit 
  • Ties Dams, auteur van 'De Nieuwe Keizer', de nieuwe biografie over Xi Jinping
  • John van de Water, Oprichter en partner NEXT Architects en auteur van het boek 'Je kunt China niet veranderen, China verandert jou'
  • Henk Schulte Nordholt, China-expert, zakenman en auteur 'China en de barbaren'
  • Johan de Wit, Vice President Bank of China

Voor wie

Deze collegereeks is voor iedereen die zaken doet met en in China en China-geïnteresseerde. Door de brede benadering is de China collegereeks namelijk relevant en nuttig voor een breed publiek. 

Leerdoelen

Uitgangspunt is de gedachte dat beelden die we hebben omtrent China aan de ene kant snel veranderen en aangepast moeten worden, maar dat tegelijkertijd veel zaken in China de afgelopen periode niet zijn veranderd. Deze tegenstrijdigheid zien we op allerlei terreinen: China is centralistisch en decentraal, open en gesloten, multilateraal en regionaal en consumeert veel en weinig.

Allerlei beelden over China zijn juist en tegenstrijdig. We zullen China bespreken vanuit economisch, politiek, sociaal en bedrijfsspecifiek perspectief. De uitgangspunten van de presentaties en discussies zijn vijf elementen die wat ons betreft China momenteel karakteriseren: tegenstrijdigheden, misvattingen, aantallen, interpretaties en de snelheid waarmee alles gaat in China.

Praktische informatie

De colleges vinden afwisselend plaats in Amsterdam bij Nyenrode en in Den Haag bij Instituut Clingendael. De colleges starten om 15:30 uur en eindigen omstreeks 19:00 uur, inclusief een pauze van circa 30 minuten waarin u een lichte maaltijd krijgt aangeboden. 

Data & locaties

Dinsdag 28 mei: Nyenrode, Amsterdam

Woensdag 12 juni: Instituut Clingendael, Den Haag

Dinsdag 18 juni: Nyenrode, Amsterdam

Woensdag 26 juni: Instituut Clingendael, Den Haag

Woensdag 3 juli: Instituut Clingendael, Den Haag

Dinsdag 9 juli: Nyenrode, Amsterdam

U kunt zich inschrijven voor deze collegereeks via deze link.