Clingendael Monitor 2015
Jan Rood
Frans-Paul van der Putten
Minke Meijnders
(eindredactie)
Clingendael Monitor 2015
Over de Clingendael Monitor 2015

De Clingendael Monitor 2015 bestaat uit een overzichtsrapport en twee verdiepingsstudies. In het overzichtsrapport “Een wereld zonder orde?” wordt gesteld dat de internationale orde steeds sterker geconditioneerd wordt door de relaties tussen de grote mogendheden. Er is sprake van toenemende regionale instabiliteit en groeiende spanningen tussen grote mogendheden.

De twee verdiepingsstudies behandelen de onderwerpen ‘afschrikking als veiligheidsconcept tegen niet-traditionele dreigingen’ en ‘economische kwetsbaarheid’. Deze laatste studie zal later dit jaar verschijnen. De Clingendael Monitor wordt jaarlijks gepubliceerd als onderdeel van de Strategische Monitor van de Nederlandse overheid.

Coverfoto

De aanslag van drie mannen op het satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs schokten heel Frankrijk en de rest van Europa. Het werd gezien als een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Hier, op Place de la Republique in Parijs kwamen veel mensen bijeen om hun steun te betuigen en te demonstreren voor de vrijheid van meningsuiting.

Coverfoto: © Groume