Events

Trade and Globalisation

Chinese investeringen in Nederland en Europa
12 Dec 2018 14:30 - 17:00
Source: Minister President Rutte/Wikimedia Commons
Introduction

Deze publieksbijeenkomst werd georganiseerd door het LeidenAsiaCentre, ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW, en het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

De snelle opkomst van China op het wereldtoneel is een bron van speculaties, maar in toenemende mate ook van zorg. Aanleiding daarvoor zijn de ambities van China, gekoppeld aan de schaal waarop het land opereert, de omvang van de bevolking, het beschikbare kapitaal en de blijvend dominante rol van de Chinese Communistische Partij. De conclusie dat dit leidt tot een onstuitbare en bedreigende situatie sluit aan bij oude angstreflexen.

Tijdens dit event presenteerde het LeidenAsiaCentre het meest recente onderzoeksrapport over Chinese investeringen in Europa, gafl het ministerie van Buitenlandse Zaken een toelichting op de China-strategie waaraan de Nederlandse overheid werkt en vond een paneldiscussie plaats over onze (economische) relatie met het land. Het rapport richt zich op de vraag welke overwegingen achter de Chinese investeringen schuilen, de mate waarin de investeringen lonend zijn, in hoeverre er sprake is een strategische agenda en of China dankzij deze investeringen aan politieke of economische invloed gewonnen heeft. De discussie tijdens dit China-event werd gekoppeld aan de vraag die VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer onlangs stelde: hoe voorkomen we dat de handelsoorlog tussen de VS en China overslaat naar andere landen?

Gastsprekers waren onder andere Frank Pieke (Mercator Institute for China Studies), Frans-Paul van der Putten (Instituut Clingendael) en Matt Ferchen (Carnegie-Tsinghua Center for Global Policy).

Moderator was Lily Sprangers, manager van het LeidenAsiaCentre.