Events

Europe and the EU

Debat 'De koers van Europa: op weg naar een strategische agenda'
15 Apr 2024 15:00 - 16:30
Source: EU vlag voor de Bundestag Berlijn / Reuters
Introduction

Om de vijf jaar stellen EU-leiders de strategische agenda vast, waarin de prioriteiten van de EU voor de toekomst worden bepaald. Een belangrijk proces, waarin kwesties zoals de Europese militaire onafhankelijkheid van de VS, het absorptievermogen van de EU om nieuwe lidstaten toe te laten en klimaatverandering, om voorrang strijden. De weg naar deze strategische agenda blijft echter vaak onderbelicht. 

Om die reden organiseert Instituut Clingendael op 15 april van 15:00 tot 16:30 uur, in samenwerking met het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland en de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland het debat ‘De koers van Europa: op weg naar een strategische agenda’, waarbij de schijnwerpers worden gericht op de totstandkoming van deze agenda in de aankomende maanden. 

Er wordt gekeken naar de belangrijkste betrokkenen en hoe de prioriteiten worden bepaald. Welke belangen spelen hierbij een rol en hoe wegen de lidstaten en Europese instellingen deze af? Daarbij kijken we tevens naar de invloed van externe factoren, zoals geopolitieke ontwikkelingen en maatschappelijke veranderingen, op deze prioriteiten. 

Programma

15:00: Inleiding door Saïd Fazili, Raadsadviseur Europese Unie bij het Ministerie van Algemene Zaken

15:15: Panel met:

  • Samira Rafaela, Europarlementariër namens D66
  • Michiel Hoogeveen, Europarlementariër namens JA21
  • Louise van Schaik, Afdelingshoofd EU & Global Affairs bij Instituut Clingendael
  • Marc Peeperkorn, EU-correspondent voor de Volkskrant
  • Moderator: Diederick van Wijk, Research Fellow bij Instituut Clingendael

16:00: ‘De blik van de Europese Commissie’, met Cecilia Thorfinn, Nederlandse Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland

16:10: Q&A met het publiek

16:30: Nawoord en borrel

Alle beschikbare plaatsen in de zaal zijn vergeven. U kunt nog wel de livestream volgen: