Events

Europe in the World

Debat Staat van de Unie: de vooruitblik 2023
07 Sep 2023 15:00 - 16:30
Source: Ursula von der Leyen / Clingendael
Introduction

Het evenement is vol! Wegens de grote interesse hebben we besloten het debat ook live te streamen op YouTube.

De aankomende Staat van de Unie-toespraak is alweer de vierde van Ursula Von der Leyen. Met nog een jaar te gaan tot de Europese verkiezingen, is het een belangrijk moment om te bespreken wat er in haar laatste jaar op de EU agenda’s staat. Haar voorzitterschap werd (en wordt) gekenmerkt door politiek moeilijke vraagstukken, waaronder de COVID-pandemie, de oorlog in Oekraïne en de aanzienlijke toename van migratie naar de lidstaten.  

Voor haar omgang met deze uitdagingen wordt ze regelmatig geprezen door collega’s.  

“Wat voorheen onmogelijk leek, werd [onder Von der Leyen] mogelijk”, zei Eurocommissaris Margrethe Vestager in een interview met de Volkskrant.  

Tegelijkertijd moet zij haar jaarlijkse ‘’Troonrede’’ voor de Europarlementariërs in Straatsburg verdedigen. De grote vraag is nu: wat heeft de EU tot nu toe onder haar leiding bereikt en wat kunnen we in haar laatste jaar als Commissievoorzitter van de huidige Europese Commissie nog verwachten?  Wat worden voor de EU naar verluidt de belangrijkste focuspunten voor 2024? In dit debat blikken we vooruit op de toespraak en de plannen die bekendgemaakt worden samen met een EU-correspondent en drie huidige Europarlementariërs:

  • Ria Cats, EU-correspondent voor het FD
  • Tom Berendsen, CDA-Europarlementariër
  • Bart Groothuis, VVD-Europarlementariër
  • Agnes Jongerius, PvdA-Europarlementariër

Het debat wordt voorgezeten door Louise van Schaik, Afdelingshoofd EU & Global Affairs bij Clingendael.  

We sluiten de bijeenkomst af met een borrel.

Volg de speech op 13 september via de website van het Europees Parlement. Hierna begint de terugblik met verschillende experts.

Deze evenementen worden georganiseerd in samenwerking met het Europees Parlement en de Europese Commissie in Nederland.