Events

Europe and the EU

EU Election Night - De Uitslagenavond
26 May 2019 19:00 - 23:45
Introduction

Deze avond wordt georganiseerd door het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland, in samenwerking met Haagsch College. Aanmelden kan hier.

Kiezen Nederlanders voor meer Europese samenwerking of krijgen EU-kritische partijen de meeste steun? Hoe ziet het Europees Parlement er de komende jaren uit en welke invloed heeft dat op de koers van de EU? En maakt Frans Timmermans of Bas Eickhout een kans om Jean Claude Juncker op te volgen?

Pas als de uitslag van de Europese verkiezingen bekend is, weten we de antwoorden. Op de spannende uitslagenavond is er in Nieuwspoort een speciaal programma. EU-expert Mendeltje van Keulen geeft een mini-college over de belangrijkste thema’s van deze verkiezingen. Clingendael-directeur Monika Sie vertelt hoe invloedrijk Nederland in Brussel is.

Ook gaan we in gesprek met kandidaat-Europarlementariërs van Nederlandse partijen en Europa-woordvoerders in de Tweede Kamer. Wat gaat de uitslag betekenen voor de macht van Nederland in Europa? En bepaalt de Franse president Macron na Brexit de Europese agenda?

Tussendoor is er duiding van de uitslagen door een panel van de beste politiek journalisten en is er de Grote Europa Quiz.

Sprekers oa:

  • Verschillende Nederlandse lijsttrekkers voor het Europarlement, oa Malik Azmani (VVD), Reinier van Lanschot (VOLT), Arnout Hoekstra (SP), Ayhan Tonca (DENK)
  • Verschillende Tweede Kamerleden, oa Anne Mulder (VVD) en Bram van Ojik (GL)
  • Margriet Brandsma, Duitsland-kenner en oud-correspondent in Berlijn
  • Jaap Jansen, politiek journalist en maker van de podcast 'Betrouwbare Bronnen'
  • Marloes Lemsom, politiek journalist bij Buitenhof
  • Jesse Pinster, Europa-verslaggever BNR Nieuwsradio
  • Mendeltje van Keulen, Europa-expert van de Haagse Hogeschool
  • Monika Sie Dhian Ho, Directeur Instituut Clingendael

Moderator: Thomas van Zijl, presentator bij het Haagsch College en BNR Nieuwsradio