Events

Security and Defence

Europese defensie-samenwerking-meer Europese defensie industrie?
26 Apr 2018 12:00 - 16:00
Source: Wikimedia Commons
Introduction

Meer Europese defensiesamenwerking - meer Europese defensie industrie?

Dit expert seminar werd georganiseerd in samenwerking met het Egmont Instituut en richtte zich op deelname van experts van de Belgische en Nederlandse overheden, vertegenwoordigers uit hun defensie-industrieën en technologie-instituten, van internationale instellingen en van think tanks. Het seminar was op persoonlijke uitnodiging en met een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor andere geïnteresseerden. 

Doel van deze bijeenkomst was om de gevolgen van de in 2017 gelanceerde initiatieven voor versterking van de Europese defensiesamenwerking, zoals de Permanent Structured Cooperation (Pesco) en het European Defence Fund (EDF), voor de Europese defensie-industrie te bespreken en te identificeren op welke wijze optimale resultaten zijn te verwezenlijken. Uiteraard was dit niet los te zien van het vraagstuk van verdere consolidatie van de Europese defensie-industrie. Speciale aandacht ging daarbij uit naar de SMEs en hoe hun participatie in de supply chains over de nationale grenzen heen te verbeteren was.

De Europese defensie-industrie is een cruciale actor voor de versterking van de Europese defensie capaciteiten. Tegelijkertijd blijft de defensie-industriële basis in Europa zich kenmerken door fragmentatie op basis van nationale productieketens. Voor zover sprake is van consolidatie voltrekt deze zich primair in samenwerkingsverbanden tussen de prime companies. De Small and Medium-sized Enterprises (SMEs) in kleinere lidstaten ondervinden nog altijd problemen om toegang te krijgen als suppliers van de platformbouwende defensiebedrijven in de grote landen.

Programma
12.00-13.00 - Aankomst, registratie, buffetlunch

13.00-13.10 - Opening en introductie door moderator Dick Zandee, Instituut Clingendael

13.10-13.50 - ‘Pitches’ van de panelleden:  

  • Pieter Taal, Head of Unit Industry Strategy and Wider EU Policies, Europese Defensie Agentschap 
  • Inge Ceuppens, DG Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs (DG GROW), Europese Commissie 
  • Ron Nulkes, Directeur Nederlandse Industrie voor Veiligheid en Defensie
  • Steven Luys, Vice-president Rugged & ATC Solutions bij Esterline, Raad van Bestuur bij Belgian Security and Defense Industry (BSDI)

13.50-15.00 - Discussie onder leiding van de moderator.

15.00-16.00 - Drinks 

Deze bijeenkomst werd gehouden onder de Chatham House Rule.