Events

Europe in the World

High-tech en geopolitiek: Nederland en de EU in een spagaat?
31 Mar 2020 16:30 - 18:30
Source: Cyberhades / Flickr
Introduction

Helaas zijn onze events t/m 30 april 2020 geannuleerd vanwege COVID-19. 

Dit event wordt georganiseerd door NGIZ. 

De beheersing van sleuteltechnologieën en de high-tech industrie is steeds vaker de inzet van geopolitieke rivaliteit. Met name de VS via zijn handelsbeleid en China doen zich hierbij gelden. De gebeurtenissen rond ASML en 5G - om slechts twee voorbeelden te noemen - laten zien hoe zeer dit Nederland en de EU en haar lidstaten in een moeilijke positie plaatst. Moeten zij kiezen tussen Amerika of China? Valt er iets te kiezen of is Europa in staat om zelf de regels van het geopolitieke spel te bepalen? Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op dit vlak en wat is de positie van de EU/Nederland? Moet ook de roep om (digitale) strategische autonomie in de praktijk gevoerd worden, nu industriebeleid zelfs in Nederland geen taboe meer is?

Deze vragen zullen tijdens deze NGIZ/Clingendael bijeenkomst worden besproken. Het onderwerp zal worden ingeleid door o.a. Maaike Okano-Heijmans, senior onderzoeker bij Instituut Clingendael en expert op het terrein van economische diplomatie en EU-Azië betrekkingen. De bijeenkomst zal worden voorgezeten door Jan Rood, voorzitter NGIZ.

De bijeenkomst vindt plaats in Museum Sophiahof, Sophialaan 10 te Den Haag. De bijeenkomst zal om 16.30 uur aanvangen met een ontvangst en rond 18.30 uur worden afgesloten met een drankje.

Aanmelden via de link.