Events

Europe and the EU

'Never waste a good crisis: Europa' met Monika Sie
Europe/Amsterdam 08 2021 20:15
Source: Het Nationale Theater
Introduction

De videosamenvatting en podcast zijn nu beschikbaar!

Monika Sie Dhian Ho over de staat van Europa in de Koninklijke Schouwburg

Op maandag 8 november presenteert Het Nationale Theater in Den Haag een nieuwe aflevering van ‘Never Waste a Good Crisis’. In dit programma belichten voorvrouwen van belangrijke maatschappelijke organisaties de kansen die de coronacrisis ons biedt. Kansen om keuzes te maken die ten goede komen aan mens, klimaat en samenleving. Na Marjan Minnesma (Urgenda) over klimaat en Ikram Cakir en Roselie Schonewille (Oxfam Novib) over (on)gelijkheid is het woord aan Monika Sie Dhian Ho. Zij is directeur van Clingendael, de onafhankelijke denktank en hét Nederlands kennisinstituut voor internationale betrekkingen.

Hot_avond

Europa tussen markt en gemeenschap - Kan Europa zichzelf opnieuw uitvinden?

Monika Sie komt naar de Koninklijke Schouwburg met een caleidoscopische analyse van de staat van Europa na bijna twee jaar pandemie. Hoe hebben Europese landen gereageerd op de gezondheidscrisis en de economische en (geo)politieke naschokken daarvan? Waarom reageerde de Europese Unie zo traag en welke politieke beslissingen nam zij uiteindelijk toch?

De Europese Unie is sinds 2008 eigenlijk verrast door een reeks achtereenvolgende crises: een bankencrisis, eurocrisis, migratiecrisis, Atlantische crisis en de COVID-19 crisis. Daarbij wreekt zich telkens dat de Europese samenwerking oorspronkelijk rustte op het idee van Europa als een markt van individuele consumenten en producenten. Nu wordt Europa uitgedaagd om te handelen als een gemeenschap, als een solidair en politiek collectief. Monika Sie blikt vooruit op de naschokken van de COVID-19 crisis die Europa tegemoet kan zien, waaronder grote migratiedruk op de Europese buitengrenzen, en nieuwe machtsverhoudingen in de geopolitiek. Vervolgens bespreekt ze hoe de crises tot meer Europees zelfinzicht kunnen leiden.

Theater en muziek

‘Never Waste… ‘ is een HOT-avond. We stellen de vraag ‘hoe de kansen van de crises te benutten?’ daarom ook aan Orkest Morgenstond van het Koninklijk Conservatorium, aan vaste HNT-muzikanten Florentijn Boddendijk en Remco de Jong en aan toneelschrijver Femke Arnouts. De scène die Femke speciaal voor deze HOT schrijft, wordt geregisseerd door Eric de Vroedt en gespeeld door Hein van der Heijden en Soumaya Ahouaoui. Aan het eind van de avond legt Jellie Brouwer aan Monika Sie ‘De Vergeten Vraag’ voor.

Hot_avond_Morgenstond

Tijdens een nieuwe voorstelling komt Mariëtte Hamer (SER) aan het woord en komen ook de voorgaande gasten Monika Sie Dhian HoMarjan Minnesma (Urgenda) en Ikram Cakir en Roselie Schonewille (Oxfam Novib) terug op het podium voor een afsluitend gesprek met Jellie Brouwer.

 

Hot_avond