Events

Politics and Crime

Venezuela: hoe verder?
16 May 2019 17:30 - 19:30
Source: ©Flickr/David Hernandez
Introduction

Dit evenement wordt georganiseerd door het NGIZ, registreer hier.

'Venezuela, potentieel een schatrijk land, verkeert in een diepe economische en politieke crisis. Dat is in de eerste plaats een groot probleem voor de Venezolanen zelf, vervolgens voor de omliggende Latijns-Amerikaanse landen. Inmiddels ontwikkelt deze crisis zich tot een internationaal conflict dat doet denken aan de Koude Oorlog, en het trans-Atlantische Koninkrijk der Nederland direct treft.'[fn] Oostindie, Gert. 'De Venezolaanse gevaren voor Aruba, Bonaire en Curaçao'. Clingendael Spectator. 17 april 2019.[/fn]

De politieke situatie in Venezuela is volop in beweging. Hoe de machtsstrijd tussen zittend president Nicolás Maduro en de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó zal aflopen, is op dit moment onvoorspelbaar. De afloop zal grote gevolgen hebben voor het land zelf. Maar de huidige crisis in Venezuela laat ook de regio niet onberoerd. Om maar te zwijgen van bemoeienis door onder andere het Amerika van Trump en door Rusland.

Ook voor Nederland staan er via Aruba, Bonaire en Curaçao grote belangen op het spel. Genoeg redenen dus om hierover verder te praten. Op 16 mei zal Latijns-Amerika expert, correspondent en vaste columnist van de Clingendael Spectator Edwin Koopman over dit onderwerp een lezing verzorgen. In aansluiting op de lezing is er volop ruimte voor vragen en discussie. 

De bijeenkomst zal worden voorgezeten door Jan Rood, voorzitter NGIZ en Senior Research Fellow bij Instituut Clingendael.

Programma

17.30 - 17.45: Registratie

17.45 - 19.30: Lezing en discussie 'Venezuela: hoe verder? & afsluitende borrel

Registreer hier.