Events

Security and Defence

IS verslagen? En wat nu?
27 May 2019 18:30 - 19:30
Introduction

Dit event werd georganiseerd door NGIZ (Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken).

Met de inname van het stadje Baghouz is het laatste IS bolwerk in Syrië gevallen. Daarmee lijkt een eind te zijn gekomen aan een strijd die in 2014 begon met IS aanvallen in Irak; een strijd die zich verspreidde naar Syrië en die uitmondde in het uitroepen van het Kalifaat. In het kader van de door de VS geleide internationale coalitie is Nederland actief betrokken geweest bij acties tegen IS. Wat is die bijdrage geweest en hoe heeft die vorm gekregen?

Nu IS in de regio Syrië/Irak verslagen is, dringt zich de vraag op wat te doen met naar het conflictgebied vertrokken IS-strijders en hun families. Daarover bestaat verschil van mening; ook in Nederland. Terugkeer en de-radicalisering is één optie. Anderen vinden dat deze strijders in de regio zelf moeten worden berecht. Ook tussen Europese landen bestaat op dit punt groot verschil van aanpak. Wat is verstandig beleid?

Sprekers 

Het eerste thema werd ingeleid door Bob van Dijk, senior beleidsmedewerker werkzaam bij het Directoraat-Generaal Beleid, Directie Internationale Aangelegenheden en Operaties, van het ministerie van Defensie.

Het tweede thema werd besproken door Jeanine de Roy van Zuijdewijn. Zij werkt als onderzoeker en docent bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden en is Research Fellow bij het International Centre for Counter-Terrorism.

De bijeenkomst werd voorgezeten door Jan Rood, voorzitter van het NGIZ.