Academy

European affairs

Belangenbehartiging in de EU
Source: European Parliament / Flickr.com
Training type
Open Registration Courses
Training category
European affairs
Training location
Den Haag
Training data
19 Sep - 20 Sep 2024
Course language
Dutch
Course price
€ 1.200,-
Introduction

Als deelnemer aan het Europese speelveld dien je je op tijd te mengen in het besluitvormingsproces. Zo voorkom je mogelijke ‘misfits’ tussen Europese initiatieven enerzijds en partijprogramma‘s, bedrijfs- of overheidsbelangen anderzijds. Dit vergt aanzienlijke voorbereidingen en uitstekende vaardigheden op het gebied van communicatie en belangenbehartiging.

In deze training bespreken we het Europese speelveld: de totstandkoming van beleid binnen de Europese Commissie, de rol van het Europees Parlement en Raad en de (in)formele werkcultuur en processen van deze instituten. Op basis van eigen interesses, schrijven de cursisten een korte ‘position paper’. Je oefent de opgedane vaardigheden en doet een aanzet voor een strategisch plan van aanpak.

Na afloop kun je:

  • De Europese besluitvormingsprocessen begrijpen en effectief beïnvloeden;
  • Je interesses aangaande Europees beleid op een overtuigende wijze formuleren;
  • Een belangenbehartigings- en communicatiestrategie ontwikkelen.

Voor wie is deze training?

Deze opleiding is geschikt voor (beleids)medewerkers van de centrale overheid, decentrale overheden en professionals op het gebied van public affairs binnen organisaties die direct te maken hebben met de Europese wetgevingsprocedures. De training is bedoeld voor professionals in zowel de publieke, als private sector. Deelnemers worden verondersteld over basiskennis van de Europese Unie te beschikken. Derhalve wordt dit niet in deze training behandeld. Heb je eerder een Clingendael-cursus over de EU hebben gevolgd? Dan is deze cursus geschikt voor jou. 

Twijfel je of je over de vereiste basiskennis beschikt? Neem dan gerust contact op met één van onze trainers. Zij denken graag met je mee.

Het maximum aantal deelnemers is 16. Wees er snel bij!

Waar en wanneer vindt de training plaats?

Voor deze tweedaagse cursus vinden twee edities plaats in 2024 op Instituut Clingendael in Den Haag.

  • 19 en 20 september

Methoden

Onze leerdoelen worden bereikt door een afwisseling te bieden van interactieve introducties en stimulerende praktijksessies, zoals workshops en simulaties. Naast trainers en inhoudelijke experts van Instituut Clingendael worden praktijkexperts uitgenodigd die hun kennis en kunde omtrent de EU zullen delen.

Trainers

Christiaan Nelisse

Christiaan is een zeer ervaren trainer op het gebied van onderhandelen en de EU. Hij is gespecialiseerd in EU-processen en instituties en heeft gewerkt in Brussel als analist bij MLex Market Intelligence, voor het Europees Parlement en communicatieadviesbureau EPPA. 

Praktische informatie

Alle lesmaterialen worden aan het begin van de training door ons uitgedeeld. Vooraf vragen wij deelnemers een voorbereidende opdracht te maken De totale studielast bedraagt daarmee maximaal 24 uur (twee volle dagen training, één dag voorbereiding).

Vragen?

Bij vragen over de cursus kun je contact zoeken met de trainingscoördinator. Bekijk ook onze Clingendael Academy brochure. Liever een op maat gemaakte in-house EU-training? Neem in dat geval contact met ons op.

Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing op deze training.

Meld je hier aan

Registreer je voor de trainingscursus 'Belangenbehartiging en lobbyen in de EU'. Na het invullen van het formulier ontvang je een bevestigingsmail. 
Trainingsdata
Type organisatie (voor facturering)
Indien van toepassing
Informeer hiervoor bij de HR-afdeling.
Vind meer informatie via www.logius.nl/domeinen/toegang/organisatie-identificatienummer
Indien van toepassing
Wil je je inschrijven voor de wekelijkse Clingendael nieuwsbrief?
Als je van gedachten verandert kan je je altijd uitschrijven voor de wekelijkse nieuwsbrief via de link in de footer van je email. We behandelen je infomatie zeer zorgvuldig. Voor meer informatie over ons privacybeleid, ga naar onze website. Door het vakje aan te vinken ga je akkoord met het verwerken van jouw informatie volgens ons privacybeleid. 
Algemene voorwaarden
Met het aanvinken van de box ga je akkoord met de algemene voorwaarden.
Algemene voorwaarden - artikel 5

Betaling moet voldoen zijn voor de start van de cursus.