Academy

European affairs

Belangenbehartiging en lobbyen in de EU
Source: European Parliament / Flickr.com
Training type
Open Registration Courses
Training category
European affairs
Training location
Online
Training data
8 - 9 Feb 2021
Course language
Dutch
Course price
€ 1.200,- including course materials
Introduction

De inschrijving voor deze cursus is gesloten. De data voor 2022 zijn nog niet bekend. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de email alert

Als deelnemer aan het Europese speelveld dien je je op tijd te mengen in het besluitvormingsproces. Zo voorkom je mogelijke ‘misfits’ tussen Europese initiatieven enerzijds en partijprogramma‘s, bedrijfs- of overheidsbelangen anderzijds. Dit vergt aanzienlijke voorbereidingen en uitstekende communicatieve en lobby-vaardigheden.

In deze training bespreken we het Europese speelveld: de totstandkoming van beleid binnen de Europese Commissie, de rol van het Europees Parlement en Raad en de (in)formele werkcultuur en processen van deze instituten. Op basis van eigen interesses, schrijven de cursisten een kort ‘position paper’. Hierin oefenen cursisten de opgedane lobbyvaardigheden en wordt bovendien een aanzet gedaan voor een strategisch plan van aanpak.

Na afloop kunt u:

  • De Europese besluitvormingsprocessen begrijpen en effectief beïnvloeden;
  • Uw interesses aangaande Europees beleid op een overtuigende wijze formuleren;
  • Een lobby- en communicatiestrategie vaststellen.

Voor wie is deze training?

Deze opleiding is geschikt voor (beleids)medewerkers van de centrale overheid, decentrale overheden en werknemers op het gebied van public affairs binnen organisaties die direct te maken hebben met de Europese wetgevingsprocedures. De training is dus bedoeld voor een ervaren en veelzijdige doelgroep in zowel de publieke, als private professionele omgeving. Deelnemers worden verondersteld over basiskennis van de Europese Unie te beschikken. Derhalve wordt dit niet in deze training behandeld. Twijfelt u of u over de vereiste (basis)kennis beschikt? Neem dan gerust contact op met één van onze trainers. Zij denken graag met u mee.

Het maximum aantal deelnemers is 16. Wees er snel bij!

Methoden

Onze leerdoelen worden bereikt door een afwisseling te bieden van interactieve introducties en stimulerende praktijksessies, zoals workshops en simulaties. Naast trainers en inhoudelijke experts van Instituut Clingendael worden praktijkexperts uitgenodigd die hun kennis en kunde omtrent de EU zullen delen.

Trainers

Christiaan Nelisse

Christiaan is een zeer ervaren trainer op het gebied van onderhandelen en de EU. Hij is gespecialiseerd in EU-processen en instituties en heeft gewerkt in Brussel als analist bij MLex Market Intelligence, voor het Europees Parlement en lobbyist EPPA. 

Max Eleveld

Max is gespecialiseerd in de werkprocessen, dynamieken en instituties van de Europese Unie. Zijn ervaring met werken 'in' en 'met' Brussel is van groot belang. Hij ontwikkelt en implementeert trainingsprogramma's voor o.a. Rijksambtenaren en Nederlandse en buitenlandse diplomaten.

Praktische informatie

Alle lesmaterialen worden aan het begin van de training door ons uitgedeeld. Vooraf vragen wij deelnemers een voorbereidende opdracht te maken De totale studielast bedraagt daarmee maximaal 24 uur (twee volle dagen training, één dag voorbereiding)

Registratie

De inschrijving voor dit jaar is gesloten. De data voor 2022 zijn nog niet bekend. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de email alert

Vragen?

Bij vragen over de cursus kun je contact zoeken met Max Eleveld, Academy Fellow. Bekijk ook onze Clingendael Academy brochure. Liever een op maat gemaakte in-house EU-training? Neem in dat geval contact met ons op.

Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing op deze training.

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van de cursus Belangenbehartiging en lobbyen in de EU. Vul het formulier hieronder in. Je ontvangt een e-mail alert, zodra de data bekend zijn.