Academy

European affairs

Belangenbehartiging en lobbyen in de EU
Source: European Parliament / Flickr.com
Training type
Open Registration Courses
Training category
European affairs
Training location
The Hague
Training data
14 - 15 Sep 2020
Course language
Dutch
Course price
€ 1.200,- including course materials and catering
Introduction

This course is given in the Dutch language.

Het is belangrijk om je als deelnemer van het Europese speelveld op tijd te mengen in het besluitvormingsproces om mogelijke ‘misfits’ tussen Europese initiatieven en de verschillende partijprogramma‘s, of bedrijfsbelangen te voorkomen. Dit vergt aanzienlijke voorbereidingen en uitstekende communicatieve en lobby skills.

In deze training bespreken we het Europese speelveld: de totstandkoming van beleid binnen de Europese Commissie, de rol van het Europees Parlement en Raad en de (in)formele werkcultuur en processen van deze instituten. Op basis van eigen interesses, schrijven de cursisten een kort ‘position paper’. Hierin oefenen cursisten de opgedane lobby skills en wordt een strategisch plan van aanpak opgenomen.

Na afloop kunt u:

  • De Europese besluitvormingsprocessen begrijpen en effectief beïnvloeden
  • Uw interesses op een overtuigende wijze formuleren
  • Een lobby- en communicatiestrategie vaststellen

Voor wie is deze training?

Deze opleiding is geschikt voor (beleids)medewerkers van de centrale overheid, decentrale overheden en werknemers op het gebied van public affairs binnen organisaties die direct te maken hebben met de Europese wetgevingsprocedures. De training is dus bedoeld voor een ervaren en veelzijdige doelgroep in zowel de publieke, als private professionele omgeving.

Praktische informatie en registratie

Het Clingendael Instituut geeft deze training en is verantwoordelijk voor de inhoud. Alle lesmaterialen worden aan het begin van de training door ons uitgedeeld. De totale studielast bedraagt 16 uur (twee  volle dagen). Deelnemers hoeven zich verder niet voor te bereiden voor de lesdagen.

In samenwerking met Dröge & Van Drimmelen- corporate communicatie & openbare zaken- wordt deze opleiding ook aangeboden aan PA medewerkers. Daarnaast biedt Dröge & Van Drimmelen uw organisatie de mogelijkheid om naast deze Clingendael training een tweedaagse, op maat gemaakte cursus in Brussel te volgen. U kunt er ook voor kiezen om alleen de tweedaagse cursus in Brussel te volgen. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Audrey Keukens: 070-3920212.

Geïnteresseerden ambtenaren, afkomstig van de ministeries van Economische Zaken, Infrastructuur en Waterstaat of Sociale Zaken en Werkgelegenheid, kunnen zich aanmelden via de human resources-afdeling van het respectievelijke ministerie. Andere geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via het onderstaande formulier.

N.B.: Cursisten worden verondersteld over basiskennis van de Europese Unie te beschikken. Derhalve wordt dit niet in deze training behandeld. Het maximum aantal deelnemers is 16.

Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing op deze training.

Register for this training course

Register for the Training Course Advocacy and Lobbying in the European Union at the Clingendael Institute. After submission you will receive a confirmation email.
Training data
Title
Dutch Speaking
If applicable
If applicable
Would you like to subscribe to our newsletter?
You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us. We will treat your information with respect. For more information about our privacy policy please visit our website. By clicking above, you agree that we may process your information in accordance with these terms.
General terms and conditions
By checking this box, you agree with our general terms and conditions.
General Terms and Conditions - Article 5

Please note that prior payment is a condition for participation