Academy

European affairs

Onderhandelen in de EU | voor rijksambtenaren
Source: EP Multimedia centre
Training type
Open Registration Courses
Training category
European affairs
Training location
Den Haag
Training data
09 Dec - 10 Dec 2024
Course language
Dutch
Course price
€1325,-
Introduction

In deze tweedaagse onderhandelingstraining doe je op interactieve wijze diepgaande kennis op van onderhandelen in de context van de Europese Unie. Aan de hand van simulaties en interactieve workshops leer je de belangen van jouw departement of afdeling effectief te vertegenwoordigen in onderhandelingen in en met ‘Brussel’.

 

Voor wie?

Of je nu Nederland vertegenwoordigt in één van de Raadswerkgroepen, interdepartementaal afstemt over de Nederlandse inzet in Brussel, of de Europese Commissie van kennis voorziet in één van de expertgroepen: goede onderhandelvaardigheden zijn onontbeerlijk.

Instituut Clingendael biedt deze tweedaagse onderhandelingscursus exclusief aan voor Rijkambtenaren op medior- tot seniorniveau, die in hun werk met (EU-)onderhandelingen te maken (gaan) hebben en hun kennis over onderhandelprocessen in Brussel willen versterken. De cursus kan zo optimaal aansluiten bij de eigen werk- en beleidscontext van de deelnemers.

Wat leer je?

Tijdens de cursus ligt de nadruk op diverse, steeds complexere onderhandelingssimulaties, waar je leert om meer controle te krijgen over jouw eigen impact binnen de onderhandelstructuren in Brussel. Na elke afgeronde simulatie reflecteert de trainer samen met jou en de andere deelnemers op het bereikte resultaat, het doorgemaakte proces en de inhoud van de onderhandelingen.

Via assessments krijg je ook meer inzicht in jouw eigen gedrag en onderhandelingsstijl. Daarnaast leer je onder meer de interculturele dimensie van het onderhandelen in de EU kennen en geven wij je handvaten mee ter voorbereiding op het werk aan de onderhandeltafel.

Wanneer vinden de trainingen plaats?

•    Editie 1: 15-16 april (VOL)

•    Editie 2: 7-8 oktober (VOL)

•    Editie 3: 9-10 december

Er zijn beperkt plekken beschikbaar, wees er snel bij! Meld je aan via het digitale leerplatform van de overheid Leer-Rijk of het leermanagement systeem van uw departement. 

Trainers

Max Eleveld

Max is gespecialiseerd in de werkprocessen, dynamieken en instituties van de Europese Unie. Zijn ervaring met werken 'in' en 'met' Brussel is van groot belang. Hij ontwikkelt en implementeert trainingsprogramma's voor o.a. Rijksambtenaren en Nederlandse en buitenlandse diplomaten.

Christiaan Nelisse

Christiaan is een zeer ervaren trainer op het gebied van onderhandelen en de EU. Hij is gespecialiseerd in EU-processen en instituties en heeft gewerkt in Brussel als analist bij MLex Market Intelligence, voor het Europees Parlement en communicatieadviesbureau EPPA. 

"De brede kennis en ervaring waar Chris en Max uit kunnen putten met voorbeelden is zeer nuttig. Alle vragen worden daardoor van ruim antwoord voorzien."

Wat je verder moet weten

Clingendael Academy biedt deze cursus aan in het Nederlands. Bestaande kennis van het functioneren van de Europese Unie, bijvoorbeeld door eerdere deelname aan de cursus Inzicht in Europa, is een pré, maar géén vereiste voor deelname.

Clingendael Academy

Clingendael Academy traint al bijna 40 jaar professionals op het gebied van EU-onderhandelingen, met een nadruk op de dagelijkse, praktische realiteit van de onderhandeldynamiek in Brussel. Zo hebben in de afgelopen vijf jaar meer dan 400 rijksambtenaren kennisgemaakt met ons beproefde Clingendael-trainingsconcept, en hebben we meer dan 2000 Europese ambtenaren uit zes verschillende lidstaten getraind voor hun voorzitterschap van de Raad van de EU.

Meld je snel aan

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via het digitale leerplatform van de overheid Leer-Rijk of het leermanagement systeem van je departement. Heb je vragen? Neem contact op met de coördinator.