Events

Security and Defence

Lezing Minister van Buitenlandse Zaken Algerije
21 Feb 2019 16:00 - 17:30
Source: Algerie
Introduction

Deze bijeenkomst werd georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en Instituut Clingendael. 

Algerije speelt een hoofdrol in het creëren en behouden van stabiliteit in de Noord-Afrikaanse regio. Veiligheidskwesties vormen een topprioriteit in de agenda voor het buitenlandbeleid van Algerije. Het grootste land van Afrika speelde een bemiddelende rol bij het sluiten van een vredesakkoord in 2015 tussen de Malinese autoriteiten en (gewapende) groeperingen. Algerije speelde hierbij een belangrijke rol als buurland, maar ook vanwege de eigen ervaring met een vredesproces verzoeningswet na de nationale tragedie van de jaren 90. Verder zet Algerije zich er voor in om de verdeeldheid in Libië op te lossen. Daarnaast heeft Algerije vaak te maken gehad met terroristische aanvallen van nationale en internationale organisaties. Het land wordt door verschillende denktanks gezien als een van de leidende landen op het gebied van preventie van radicalisering. De Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Z.E. Mr. Abdelkader Messahel, hield een inleiding met als thema 'De rol van Algerije als hoeder van stabiliteit’.

Abdelkader Messahel maakt sinds 2002 deel uit van de Algerijnse regering en werd minister van Buitenlandse Zaken in 2017. Eerder was hij minister van Maghrebijnse en Afrikaanse zaken en de Arabische Liga en daarvoor was hij de Algerijnse ambassadeur in Nederland. In zijn carrière heeft hij veel ervaring opgedaan met het vormen van beleid op het gebied van terrorismebestrijding. 

Aan het einde van de toespraak van minister Messahel was er tijd voor vragen. 

Programma

  • 16:00: Ontvangst met koffie en thee
  • 16:15: Aankomst Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken Messahel
  • 16:30: Korte inleiding door Ron Ton, Hoofd van Clingendael Academy, gevolgd door de speech van minister Messahel
  • 17:00: Vragen en discussie onder leiding van Renske van der Veer, directeur International Centre for Counter-terrorism
  • 17:30: Afsluiting

Voor de foto's van deze bijeenkomst klikt u hier.