Events

Security and Defence

Nederlandse inzet voor een kernwapenvrije wereld
26 Sep 2018 19:00 - 21:30
Source: Daniel Mennerich/flickr
Introduction

Dit publieksdebat wordt gehouden in het kader van de International UN-Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons in samenwerking met het Humanistisch Verbond, Pax, het Rode Kruis, Mayors for Peace en de Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorg en Vredesvraagstukken (NVMP). Voor meer informatie en registratie klik hier.

Precies een jaar geleden organiseerden samenwerkende partijen een debat over de rol van Nederland bij een totaalverbod op kernwapens. De organisaties verzochten de politiek met klem iets te doen aan het gevaar van een kernoorlog. Enkele weken later stond er in het regeerakkoord: “Het kabinet zet zich, binnen het kader van de bondgenootschappelijke verplichtingen, actief in voor een kernwapenvrije wereld.”

Een inzet die belangrijk is, aangezien de nucleaire dreiging nog steeds verontrustend actueel is. Kijk naar de plannen die de nucleaire grootmachten Rusland en Amerika eerder dit jaar bekend hebben gemaakt, en het ‘opblazen’ van de Iran-deal. Maar er zijn ook hoopvolle ontwikkelingen. In VN-verband is op 7 juli 2017 een kernwapenverdrag aangenomen dat deze wapens verbiedt. Nederland heeft mee-onderhandeld, als enig NAVO-lid. Ze tekende weliswaar (nog) niet vanwege NAVO-verplichtingen, maar verklaarde haar rol als bruggenbouwer te willen voortzetten tussen deze belangrijke groep landen en de kernwapenstaten.

Research Fellow Sico van der Meer is een van de gastsprekers bij dit debat, naast vertegenwoordigers van jonge Democraten (D66) en Jonge Socialisten (PvdA), Peter Buijs (voorzitter NVMP), Gerrit van der Wal (oud-inspecteur-generaal Gezondheidszorg), Martijn van Helvert (CDA parlementariër Tweede Kamer), Gerard de Korte (Bisschop in Den Bosch) en Jan Hoekema (oud-burgemeester van Wassenaar).

Dagvoorzitter is Karin van den Broeke (oud-preses Generale Synode van de Protestantse kerk in Nederland).