Events

Europe in the World

Reset: over identiteit, gemeenschap en de democratie
08 Sep 2022 17:00 - 18:00
Source: Wikimedia Commons
Introduction

Het Clingendael Leest-event met Mark Elchardus en Monika Sie Dhian Ho is wegens onvoorziene omstandigheden geannuleerd. Vooralsnog is er geen nieuwe datum gepland. Mocht je je voor deze editie hebben ingeschreven, dan ontvang je een persoonlijke mail, zodat je je opnieuw kunt inschrijven. Schrijf je hier in om op de hoogte te blijven van onze Clingendael-bijeenkomsten.

 

Europa zit midden in een identiteitscrisis. Nationalistische en populistische uitlatingen winnen terrein en Europese eenheid wordt uitgedaagd door een opstapeling van crises. Migratie, de invasie van Rusland in Oekraïne, corona, en een strijd om democratie en de rechtsstaat in onder andere Hongarije zorgen voor grote spanningen.

Ook Nederland lijkt steeds meer verdeeld; de omgekeerde Nederlandse vlaggen hebben inmiddels zelfs Donald Trump bereikt. Polarisatie schaadt een gemeenschappelijke identiteit. Zitten we in een ‘woke-dictatuur’ waarin onze identiteit wordt aangevallen, of moeten we die juist inclusief uitbreiden? Welke rol speelt neoliberalisme in de afname van gemeenschapsdenken? En hoe brengen we de twee kanten, lijnrecht tegenover elkaar, weer naar een gedeeld middelpunt?

In zijn boek ‘Reset’ bespreekt hoogleraar sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel Mark Elchardus zijn oplossing voor het herstel van de democratie en de terugkeer naar een vreedzamer wereld met meer welvaart, welzijn en vooruitgang. Tijdens Clingendael Leest zal hij hierover in gesprek gaan met Algemeen Directeur Monika Sie Dhian Ho. Lees jij met ons mee?

Lees ook Elchardus’ artikel ‘Toenemende macht van rechters is afbouw van de democratie' voor de Clingendael Spectator, onderdeel van de serie ‘Democratie onder Druk’.

Sluit aan bij een gesprek over het boek op donderdag 8 september in het Nutshuis in Den Haag.

We sluiten de bijenkomst af met een borrel.
 
Lees je met ons mee? Bestel het boek hier

Dit evenement is de vijfde editie van de 'Clingendael Leest' serie, waarin toonaangevende boeken over internationale onderwerpen worden geïntroduceerd aan het grote publiek.