Events

Europe in the World

Reset: over identiteit, gemeenschap en de democratie
8 Sep 2022 17:00 - 18:00
Source: Wikimedia Commons
Introduction

Graag nodigen we je uit voor een nieuwe editie van ‘Clingendael Leest’ met Mark Elchardus, hoogleraar sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel, research associate bij Clingendael en auteur van het boek Reset: over identiteit, gemeenschap en democratie en Clingendael-directeur Monika Sie Dhian Ho (moderator).

In zijn boek verkent Elchardus hoe onze opvattingen over mens en samenleving zijn veranderd, en richt hij een vergrootglas op de liberale democratie. Elchardus verhaalt de opkomst van het neoliberalisme, en verduidelijkt de aard en oorsprong van het verschil tussen gemeenschapsdenken en liberalisme. Het nieuwe neoliberale regime droeg bij tot instabiliteit in Afrika en het Midden-Oosten, en ook tot massale illegale migratie. In tal van westerse landen groeide de interne verdeeldheid. Sinds 2008 is dit regime in diepe crisis.

Elchardus' diagnose: er is een reset nodig voor het herstel van democratie, en een terugkeer naar een vreedzamer wereld met meer welvaart, welzijn en vooruitgang. Wat moeten we hiervoor doen? En welke rol spelen identiteit en gemeenschap hierin?

Sluit aan bij een gesprek over het boek op donderdag 8 september in het Nutshuis in Den Haag.

We sluiten de bijenkomst af met een borrel.
 
Lees je met ons mee? Meld je hier aan.

Bestel het boek hier

We hebben een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Heb je je aangemeld, maar kun je helaas toch niet komen? Dan ben je verplicht een e-mail met annulering te sturen naar events@clingendael.org. Zo kunnen we een nieuwe gast verwelkomen.

Dit evenement is de vijfde editie van de 'Clingendael Leest' serie, waarin toonaangevende boeken over internationale onderwerpen worden geïntroduceerd aan het grote publiek.