Events

Conflict and Fragility

Tijd voor een koerswijziging van het Nederlandse Israëlbeleid?
Europe/Amsterdam 08 2019 20:00
Source: Flickr
Introduction

Deze avond wordt georganiseerd door de Leonhard-Woltjer Stichting en Een Ander Joods Geluid, en zal plaatsvinden in de Balie, Amsterdam. Een van de sprekers is Senior Research Fellow Erwin van Veen. Klik hier voor tickets.

Het Israëlisch-Palestijnse conflict

Bekijk de presentatie van Erwin van Veen, Senior Research Fellow aan het Instituut Clingendael. 

Al zolang het Israëlisch-Palestijnse conflict bestaat, wordt er gesproken over een oplossing. Of vrede er ooit komt hangt mede af van het beleid van andere landen. Andere landen kunnen passief toekijken of de ene partij ten koste van de andere steunen en zo het conflict bestendigen, maar ze kunnen ook actief proberen bij te dragen aan een oplossing.

Maar hoe ziet een duurzame en rechtvaardige oplossing er uit? En hoe kunnen landen daaraan effectief bijdragen? Kunnen andere landen bijvoorbeeld de aloude Nederlandse zegswijze “waar er twee kijven hebben er twee schuld” als leidraad nemen en “neutraal” blijven, en zo Israël en de Palestijnen behandelen als partijen die evenveel macht, verantwoordelijkheid en schuld aan het conflict hebben?

Of doen de woorden van Desmond Tutu hier opgeld? “If an elephant has its foot on the tail of a mouse and you say that you are neutral, the mouse will not appreciate your neutrality.” Moeten de militair, economisch en politiek zwakkere Palestijnen met andere woorden meer gesteund worden en de Israëli’s onder druk worden gezet om hun beleid te wijzigen?

Vanavond gaat het specifiek over de rol van Nederland. Kan de Nederlandse politiek bijdragen aan vrede tussen Israël en de Palestijnen en zo ja, hoe?

Senior Research Fellow, Erwin van Veen, één van de experts

We gaan deze vraag bespreken met een aantal deskundigen en politici waaronder Erwin van Veen, Senior Research Fellow aan het Instituut Clingendael. Hij zal het Nederlandse beleid over het Israelisch-Palestijnse beleid kritisch beschouwen op basis van Clingendael's analyse van het conflict.

Andere experts:

  • Peter Malcontent, werkzaam bij de Universiteit Utrecht
  • Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid en woordvoerder buitenlandse zaken voor de SP
  • Hessel Knippels, Algemeen Bestuurslid Politiek voor de jongerenafdeling van de VVD
  • Sjoerd Sjoerdsma, Tweede Kamerlid en woordvoerder buitenlandse zaken voor D66

De discussie wordt geleid door Janneke Stegeman.

Aanmelden

Tickets zijn 12,50 euro. Koop een ticket via de website van de Balie.

Volg @ErwinVeen en @Clingendaelorg op Twitter.