News

'Culturen zijn fluïde, de training leert je ertussen te bewegen'
07 Sep 2022 - 14:29
Source: Karin Haaksman

Karin Haaksman nam deel aan de fysieke open-inschrijvingstraining interculturele communicatie op Clingendael. We zijn benieuwd hoe het nu met haar gaat en hoe ze de lessen in de praktijk heeft kunnen gebruiken.  

Profiel

 

Kun je iets vertellen over jouw werk bij Koppert?

Bij Koppert ontwikkelen we duurzame oplossingen voor het tegengaan van ziekten en plagen in gewassen. Al onze oplossingen komen uit de natuur, waarbij je moet denken aan natuurlijke vijanden, bacteriën, schimmels en biostimulanten.  In mijn vorige baan werkte ik bij een grote Nederlandse spooraannemer en was dus actief in de nationale en Europese railsector. Bij Public Affairs van Koppert kijk ik o.a. naar wat de impact is van wet- en regelgeving op de bedrijfsvoering en strategie en probeer je die waar nodig te beïnvloeden. In mijn werk heb ik veel contact met stakeholders op diverse niveaus, op zowel nationaal als internationaal gebied.

Ik heb veel in Europa gewerkt, maar heb ik mijn vorige baan ook een project gedaan in China en Saoedi-Arabië.  Ik voelde dat dat hele andere culturele werelden zijn. Ook als vrouw voelde ik mij onzeker; hoe beweeg ik me daarin? Toen dacht ik: ‘Wat erg dat ik totaal niet weet waar ik op moet letten’. We doen over de hele wereld zaken, maar ik was nog nooit goed voorbereid door training. Learning on the job is belangrijk. Maar ik geloof dat als je goed voorbereid bent, je sneller kunt handelen en bepaalde situaties kunt voorkomen.

Wat zijn de uitdagingen voor jou en de organisatie met betrekking tot interculturele communicatie?

Koppert is een Nederlands familiebedrijf maar is wereldwijd actief, heeft een kleine dertig  vestigingen, waaronder bijvoorbeeld in  Brazilië. Het streven is om op termijn ook Public Affairs te versterken in de vestigingen in het buitenland, beginnend in Europa (o.a. Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland). Daar kom je allerlei interculturele verschillen tegen. Maar ook mijn collega’s hier in Nederland hebben internationale achtergronden.

Heb je nu het gevoel deze uitdagingen beter aan te kunnen?

Ja. Ik was eerst echt op zoek naar concrete tools, maar ik realiseer mij nu dat er geen roadmap bestaat hoe om te gaan met specifieke culturen. Ik heb wel veel meer bewustzijn gekregen door de training, waardoor ik ook zekerder ben in interculturele interacties. Ook heb ik nu betere tools om te analyseren waar miscommunicatie vandaan komt. Ik had laatst een gesprek met iemand en toen voelde ik dat er iets ‘mis’ was, maar ik wist niet goed wat. Ik kon toen voorzichten aftasten wat het kon zijn, in plaats van dat je doordendert. Je voelt het beter aan. Ik probeer mij ook beter voor te bereiden, niet alleen aan de oppervlakte maar ook dieper; wat speelt er in die cultuur en waar moet ik rekening mee houden? Daarvoor gebruik ik de bronnen die jullie aangereikt hebben.  

Een ander voorbeeld is dat ik met een buitenlandse delegatie op zaterdag uit lunchen ging. Dat was voor hen heel normaal. Voor mij niet zo, voor ons is het niet gebruikelijk om in het weekend werkactiviteiten te plannen. Zo waren er meer interculturele verschillen. Maar wat ik erg leuk vond is het besef: we zijn allemaal mensen, moeder, vader, dochter, kind et cetera. Uiteindelijk hebben we daar leuke gesprekken over gehad. Dat vind ik heel mooi, je denkt: we liggen mijlenver uit elkaar. Maar iedereen heeft ook gewoon hele basale levens. Dan merk je dat we eigenlijk heel dicht bij elkaar staan.

Wat is je het meest bijgebleven uit de training?

Ik herinner me een rollenspeloefening waarin we gesprekken moesten voeren over cultureel sensitieve onderwerpen, zonder dat het zou escaleren. Ik weet nog dat ik dat echt heel moeilijk vond; hoe pak je zoiets aan? Het was echt even zoeken, om de randen heen. Ik dacht; hier ga ik nooit uitkomen. Ik heb geleerd hoe je meebeweegt, maar ook hoe je binnen je eigen grenzen blijft. Als je continu meebeweegt ga je nergens komen, dus je moet voorzichtig sturen. Dat is het meest belangrijke. Ook heb ik geleerd dat ik in sommige situaties even genoegen moet nemen met minder, niet omdat ik het dan slecht doe, maar om op de lange termijn beter resultaat te bereiken. We hebben het tijdens de training gehad over de verschillende strategieën die je kan gebruiken om te kunnen omgaan met intercultureel conflict, dat zorgt ervoor dat je bewuster keuzes kunt maken.

Waarom zou jij deze cursus aanraden?

Ik vind het mooi dat jullie niet de harde commerciële benadering gebruiken, maar juist gebruik maken van jullie jarenlange ervaringen uit de diplomatieke wereld. Dat vind ik een grote meerwaarde. De training focust niet op vaststaande culturele principes, het gaat bijvoorbeeld niet om ‘how to negotiate with the Chinese’. Culturen zijn fluïde, en je leert hoe je daartussen kunt bewegen.

 

Is deze training interculturele communicatie iets voor jou?

Vind meer informatie op de trainingspagina en bekijk de introductievideo hieronder. Heb je interesse voor een training op maat voor jouw team? Download de online brochure. Heb je vragen, twijfels of wil je eerst kennis maken met de trainers? Neem contact op met Maaike Aans of Isabel Albers.