News

'Interculturele communicatiecursus zette mij weer op scherp'
08 Dec 2022 - 12:12

Ingrid Elshof nam deel aan de fysieke open-inschrijvingstraining interculturele communicatie op Clingendael. We zijn benieuwd hoe het nu met haar gaat en hoe ze de lessen in de praktijk heeft kunnen gebruiken.  

 

Kun je iets vertellen over jouw taken bij de Nederlandse Politieacademie?

Ik werk als adviseur internationale samenwerking bij de politieacademie, wat een onderdeel is van de politie. Op een heel breed veld behandelen we vragen die op internationaal gebied binnenkomen en kijken we of we daarin iets kunnen betekenen. Bijvoorbeeld een samenwerking opzetten met een academie in het buitenland voor onderzoeken en kennisdeling, gezamenlijk onderwijs of voor bezoeken aan de politieacademie. Ik werk in een team van verschillende adviseurs. Daarin houd ik me onder andere bezig met het vakspecialistisch politieonderwijs, onderhouden en opzetten van netwerken en masterclasses.

Wat waren de uitdagingen voor jou en de organisatie met betrekking tot interculturele communicatie?

Communiceren met collega’s uit andere landen is altijd een uitdaging, je neemt je eigen culturele mores mee. Hoe vallen die in een ander land, wat moet je weten om goed te communiceren en om verwarring te voorkomen?

Wat was de specifieke aanleiding / trigger om op zoek te gaan naar een cursus?

We kunnen zelf aangeven welke trainingen we willen volgen, er zijn geen vaststaande trainingen die de organisatie aanbeveelt. Ik heb vorig jaar voor deze training gekozen omdat het goed is om na een aantal jaar in het werkveld weer even scherp naar jezelf te kijken en het met anderen te hebben over hoe je bepaalde zaken aanpakt. Bijvoorbeeld hoe je bepaalde doelgroepen benadert en wat je daarvan kunt leren over de ander en jezelf. Ik heb meerdere trainingen bij Clingendael gevolgd en voor mij was deze training interculturele communicatie echt bedoeld om even voor mezelf aan te scherpen wat er allemaal een rol speelt in communicatie met elkaar - zowel op persoonlijk niveau als op het gebied van culturele verschillen tussen landen.

Wat heeft de cursus jou persoonlijk gebracht?

Het bood weer even een moment van reflectie en de cursus houdt een spiegel voor van hoe je het zelf doet, of de wijze van aanpak juist is en of je overkomt zoals je wil overkomen. Ik ben echt wel punten tegengekomen waarvan ik dacht: ‘oh ja’. Je vergeet bijvoorbeeld door de vele contacten dat de Engelsen een andere wijze van communiceren hebben, dat het amicale dat wij als Nederlanders kunnen hebben daar misschien niet direct pakt. De training helpt je om aan te scherpen dat je op die momenten in interactie een stap terug doet en denkt: ‘ondanks dat je elkaar goed kent, zit er een verschil in communiceren. Vergeet het formele onderdeel niet’. Dat is me wel bijgebleven. 

Het feit dat de cursusgroep heel divers is, maakt het juist ook leuk en interessant. Ik zou de training niet willen volgen met alleen maar mensen uit dezelfde sector. De waarde zit juist in de diversiteit van deelnemers en werkvelden waar mensen in opereren. 

Wat waren je belangrijkste learnings uit de cursus?

Ik heb naar boven kunnen halen wat ik misschien ergens weleens had gehoord of wel wist, maar wat wegzakt was na verloop van tijd. Dan kun je die momenten waarop het fout gaat tijdens interactie weer helder krijgen voor jezelf. Door de praktische oefeningen met elkaar wordt je bewustzijn vergroot. Niet alleen van hoe je zelf iets aanpakt, maar ook het bewustzijn wanneer je iemands persoonlijke ruimte binnentreedt bijvoorbeeld.

Je hebt de cursus in oktober 2021 afgerond. Hoe gebruik je je nieuwe vaardigheden in de praktijk? Kun je resultaten of voorbeelden benoemen waarbij hetgeen dat je hebt geleerd kon toepassen?

Ik ben weer regelmatig in het buitenland geweest voor werk en we hebben ook buitenlandse gasten ontvangen. Het heeft me weer op scherp gezet. Een paar maanden geleden ontvingen wij Surinaamse collega’s en daar zit toch een groot cultuurverschil in omgang, ondanks de gemeenschappelijke taal. Dankzij de cursus ben je je meer bewust van die cultuurverschillen. Bijvoorbeeld hoe je elkaar aanspreekt en de verwachtingen die je van elkaar hebt. 

 

Is deze training interculturele communicatie iets voor jou?

Vind meer informatie op de trainingspagina en bekijk de introductievideo hieronder. Heb je interesse voor een training op maat voor jouw team? Download de online brochure. Heb je vragen, twijfels of wil je eerst kennis maken met de trainers? Neem contact op met Maaike Aans of Isabel Albers.