News

'Interculturele training gaf verdieping die ik zocht'
24 Aug 2022 - 11:51
Source: ©Shutterstock

Laura Baas nam in februari 2022 deel aan de fysieke open-inschrijvingstraining interculturele communicatie op Clingendael. We zijn benieuwd hoe het nu met haar gaat en hoe ze de lessen in de praktijk heeft kunnen gebruiken.  

 

Profiel

 

Kun je iets vertellen over je werk en waarom je behoefte had aan een training interculturele communicatie? 

Wereldwijd vindt er een transitie plaats van rentebenchmarks. In mijn rol bij de Rabobank ben ik verantwoordelijk voor aansturing van juristen binnen de internationale uitfasering van oude systemen naar alternatieve rentebenchmarks. Dit heeft niet alleen betrekking op de dollar, maar ook op de yen, de pond en een aantal andere benchmarks. Omdat Rabobank wereldwijd actief is, werk ik veel samen met mensen die een andere culturele achtergrond hebben. Ik verwachtte hier weinig moeite mee te hebben, maar dit bleek in de praktijk toch uitdagingen met zich mee te brengen.  

 

Wat voor uitdagingen kwam jij tegen in je werk?  

Ik dacht dat ik goed samen zou kunnen werken met de Engelstalige partners, omdat er weinig taalbarrières zouden zijn en de manier van communiceren vergelijkbaar  zou zijn. Dit bleek in de praktijk soms tegen te vallen. Ik kreeg bijvoorbeeld e-mails die in Caps Lock geschreven waren en begreep niet waar dit vandaan kwam. Na afloop van meetings met partners uit andere delen van de wereld had ik soms het gevoel dat zij niet altijd hadden gezegd wat ze wilden zeggen.  

 

Heeft de training bijgedragen aan verbeterde werkrelaties met je internationale partners?  

Ja, zeker. Niet alleen aan mijn samenwerking met de Engelstalige partners, maar ook met werkrelaties in andere regio’s. Ik heb de lessen ook gedeeld met mijn team en hen aangemoedigd om de deze lessen toe te passen. We zien echt positief resultaat in onze gesprekken met internationale partners.  

 

Kan je een voorbeeld geven van zo’n succes? 

In de training hebben we geleerd over en geoefend met verschillende communicatiestijlen. In mijn interacties met partners uit Aziatische landen heeft dit geholpen. Ik heb geëxperimenteerd met de verschillende stijlen en gekeken wat werkte. Een concreet voorbeeld is dat ik probeer minder snel de beurt over te nemen en meer stiltes in te lassen, waardoor ik de ander meer ruimte geef om te reageren of een vraag te stellen. Sindsdien merken we dat er dan inderdaad nog een reactie of vraag vanuit hen komt. Een stilte laten vallen kan dus een positief effect op de interactie en de relatie hebben.  

 

Wat sprong eruit voor jou bij deze training? 

Het inzicht dat we soms aannames doen over de culturele verschillen in waarden, zoals beleefdheid of respect, maar dat die misschien meer overeenkomen dan we denken. Hoe die waarden worden toegepast en de bijbehorende normen, meer de (ongeschreven) regels, daar ligt soms wel een verschil. De training heeft mij verdieping gegeven in hoe culturen van elkaar verschillen en waar ze overeenkomen. De verschillen zijn minder eendimensionaal dan we vanuit onze stereotypen misschien denken. Ik begrijp nu beter waar miscommunicatie vandaan kan komen.  De oefeningen die we deden raakten onmiddellijk aan de theorie die we bespraken. We deden een interculturele simulatie waarbij direct duidelijk werd hoe er onder de cursisten verschillend wordt gedacht over normen, waarden en morele dilemma’s.  

 

Waarom zou jij een training interculturele communicatie bij Clingendael aanraden?  

De training gaf de theoretische verdieping die ik zocht. De trainers wisten de theorie goed te illustreren aan de hand van praktijkvoorbeelden. Ik was voorafgaand aan de cursus benieuwd of een generieke benadering van het thema interculturele communicatie wel voldoende concrete handvatten op zou leveren, maar dat was boven verwachting het geval. 

 

Is deze training interculturele communicatie iets voor jou?

Vind meer informatie op de trainingspagina en bekijk de introductievideo hieronder. Heb je interesse voor een training op maat voor jouw team? Download de online brochure. Heb je vragen, twijfels of wil je eerst kennis maken met de trainers? Neem contact op met Maaike Aans of Isabel Albers.