News

Toon Xi op partijcongres zal toekomst relatie met Europa bepalen
11 Oct 2022 - 16:37
Source: Reuters

Ingrid d’Hooghe, Coordinator Clingendael China Centre:

Alles wijst erop dat Xi Jinping komende week voor een derde keer wordt gekozen als president van de Communistische Partij van China. Ook voor Europa is het congres waarop dit gebeurt van groot belang. Uit de toon van het rapport dat hij zal voorlezen, gaat blijken hoe China zich opstelt richting de wereld de komende jaren.

Op 16 oktober, de eerste dag van het congres, blikt Xi terug op de resultaten die China heeft behaald de afgelopen jaren. Ook presenteert de partij hun toekomstvisie voor China. In beide gevallen zal centraal staan dat Xi nog niet klaar is met het realiseren van zijn ‘Chinese droom’.

Het is Xi’s wens dat China in 2049 een leidende welvarende wereldmacht zal zijn. Hierbij horen hoogwaardige economische en technologische ontwikkelingen en een hereniging met Taiwan. Het vermoeden is dat Xi grote stappen gaat zetten om deze doelen te behalen.

Als China zich in harde bewoordingen uitlaat over de politieke relatie met de VS of Taiwan, dan heeft dat ook gevolgen voor Europa

Als China zich in harde bewoordingen uitlaat over de politieke relatie met de VS of Taiwan, dan heeft dat ook gevolgen voor Europa. Het bepaalt hoe de EU, en dus ook Nederland, zich moet gaan verhouden tot China de komende jaren.

Door het ‘zerocovidbeleid’ is het op dit moment lastig economisch samenwerken met China. Pas na het congres zal duidelijk worden hoe zwaar hier aan vastgehouden zal worden.

Wat ook gaat blijken is hoe groot het mandaat van Xi blijft om zijn beleid uit te voeren. Binnen het Politburo, het centrum van de macht in China dat bestaat uit 25 partijprominenten, zullen positiewisselingen plaatsvinden. Xi heeft een grote stem in wie hij op welke plek krijgt tijdens zijn derde ambtstermijn.

Als hij bepaalde politieke sleutelspelers uit het buro weet te krijgen en mensen kan benoemen die minder hervormingsgezind zijn, betekent dit meer steun voor zijn beleid. Dat beleid richt zich op meer controle over de economie en een zware inzet op zelfvoorzienendheid. Dat betekent ook dat China minder de samenwerking zal opzoeken met het buitenland.

 

Rondetafelgesprek China met Tweede Kamercommissie Buitenlandse Zaken

Ingrid d’Hooghe, Coordinator Clingendael China Centre, praat op 19 oktober de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Zaken bij tussen 15:00-16:20 uur over het buitenlands beleid en mensenrechtenkwesties van China in relatie tot Europa en Nederland.

Vind hier de position paper: We hebben China niet aan een touwtje

 

Onderzoek door het Clingendael China Centre

Onze China-experts schrijven over verschillende onderwerpen met betrekking tot China. Hieronder vind je een greep uit onze onderzoeken. Al onze rapporten vind je op de pagina van het Clingendael China Centre.

Sino-European joint ventures and the risk of technology transfers

High-tech joint ventures can serve as a conduit for technology transfers from Europe to China, enabling China’s industrial agenda but also potentially weakening the EU’s ambitions to pursue ‘strategic autonomy’. To which degree do Sino-European joint ventures play a role in facilitating technology transfers in strategic industrial sectors?

Read the Clingendael Alert.

China is divided on Russia – let’s keep it that way

How will the war in Ukraine impact the geopolitical rivalry between the US and China? US officials see the war as part of a broader confrontation between democracies and autocracies and lump China and Russia together. Others are much less outspoken. What is the Chinese narrative of Russia and the war?

Read the Clingendael Alert.

Investors beware: Europe’s top firms are highly exposed to China

Europe’s top firms are highly exposed to China, and therefore to China-related geopolitical risk. This risk is only set to increase in the coming years, as geopolitical tensions between China, the US and the EU are not expected to decrease. Moreover, case studies of LVMH, HSBC, ASML and BMW show that some of Europe’s biggest listed firms could and should offer investors more transparency on their risk-management strategies.

Read full report.

Technologische samenwerking met China

Welke risico’s ontstaan als gevolg van het beleid van de Chinese overheid en de rol van andere Chinese actoren op genoemde technologiegebieden voor de Nederlandse economische veiligheid, met name wat betreft strategische afhankelijkheid en het mogelijk weglekken van kennis?  Op 1 november wordt het rapport behandeld in een commissiedebat. Lees hier de reactie van Wopke Hoekstra, minister van buitenlandse zaken.

Lees het onderzoek.

China’s invloed op onderwijs in Nederland

De bevindingen van dit verkennend onderzoek uit 2020 leiden tot de conclusie dat er sprake is van politieke beïnvloeding door China in hoger onderwijs en wetenschap in Nederland. 

Lees het onderzoek.