Research

COVID-19

Op-ed

Hoe China politieke munt wil slaan uit het coronavirus

11 Feb 2020 - 16:04
Source: Chinese vrouw met mondkapje in 2009. ©Nicolò Lazzati / Flickr

In de gehele wereld hebben media zich uitgebreid gestort op berichtgeving over de crisis rondom de uitbraak van het (2019-nCoV) Coronavirus. Ook in China staan de media bol van berichten over de strijd tegen het virus. Wat daarbij opvalt is dat een flink aantal Chinese media-outlets de afgelopen weken opmerkelijk open en kritisch heeft kunnen rapporteren over de crisis. 

Zo publiceerden ze diepgaande rapportages over het wekenlang verzwijgen en bagatelliseren van de ernst van de situatie door de autoriteiten in Wuhan. Ook schreven de Chinese media uitgebreid over hoe de jonge arts Li Wenliang, die zijn collega’s in december van het afgelopen jaar berichtte over het nieuwe virus, werd onderworpen aan censuur en intimidatie door de lokale politie.

Lang zal deze relatieve persvrijheid echter niet meer duren. Nu het overlijden van dokter Li een katalysator is geworden voor het ongenoegen van de Chinese bevolking over het gebrek aan volledige openheid in China en de Chinese sociale media explodeerden met berichten vol kritiek op de autoriteiten en de behandeling van dokter Li, haalt de regering de teugels van censuur snel strakker aan. 

Lees het gehele artikel in het Clingendael Magazine.