Research

Europe in the World

Alerts

Quo vadis post-Merkel Duitsland?

07 Oct 2021 - 10:23
Source: © Reuters
Hoeveel verandert Duitsland van geopolitieke koers met de Ampel (of Jamaica)-coalitie?

Op 26 september 2021 vonden de Duitse Bondsdagverkiezingen plaats. Dit waren bijzondere verkiezingen, omdat ze het einde markeren van het Tijdperk Merkel. De Duitse politiek schudt op zijn grondvesten. Voor het eerst in de Duitse politieke geschiedenis traden er drie kandidaat-bondskanseliers aan: Armin Laschet (CDU/CSU), Annalena Baerbock (Bündnis 90/Die Grünen) en Olaf Scholz (SPD). En afgaande op de uitslag zijn er voor het eerst geen twee-partijencoalities meer mogelijk, maar stevent Berlijn af op een driepartijen-coalitie.

Twee drie-partijen-coalities zijn electoraal en politiek het meest waarschijnlijk: de Ampel-coalitie van SPD, Groenen en FDP, genoemd naar het rood-groen-gele stoplicht; en de Jamaica-coalitie van CDU/CSU, Groenen en FDP, genoemd naar de zwart-groen-gele vlag van Jamaica, waarbij de eerste coalitie, als coalitie van de drie winnaars van de verkiezingen, verreweg het meest voor de hand ligt.

De vraag is of en in hoeverre post-Merkel Duitsland van koers zal veranderen. In welke mate zullen nieuwe geopolitieke ontwikkelingen (de assertieve opmars van China; het voorzichtige herstel van de Trans-Atlantische verhoudingen na Trump; de roep om ‘Europese strategische autonomie’) de Duitse buitenlandse en defensiepolitiek diepgaand beïnvloeden? En hoe moeten Brussel en Politiek Den Haag zich op post-Merkel Duitsland voorbereiden?

Download de alert.

Bekijk de uitleg video met René Cuperus 'Wat zijn de gevolgen van de Duitse formatie voor Nederland en Europa?'.

 

Volg @ReneCuperus en @Clingendaelorg op Twitter.