Research

Strategic Foresight

Op-ed

Topvijfs van 2013: onverwachte aardverschuivingen, beroemde gevangenen, memorabele doden

28 Dec 2013 - 12:30
Source: Flickr / Abode of Chaos
Wat zou ik doen met het jaarlijkse verzoek om een topvijf van belangrijke kwesties van het afgelopen jaar?
 
Gebeurtenissen die de wereld deden trillen, mijn hoop op de proef stelden, de twintigste eeuw in 2013 lieten nagalmen? Mijn topdrie van topvijfs.
 
Gebeurtenissen die niemand vorig jaar voorzag en nu met hoofdletters worden geschreven. 


 
5. Wie had gedacht dat Frankrijk zich tien jaar na de Irak-clash zou ontpoppen als belangrijkste militaire partner van de Amerikanen? De oude kerstbomen lagen nog op straat toen ze intervenieerden in Mali. Eind van de zomer stonden de Rafales klaar om Syrië te bombarderen, en nu vechten Fransen in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
 

4. Wie had gedacht dat de Britten hun laatste restje grootmacht zouden verspelen? Eerst waarschuwden de Amerikanen David Cameron dat Londen irrelevant zou worden als het VK uit de EU zou stappen. Vervolgens deden de Britten zichzelf een strop om de nek door eerst wel, en na een stemming in het Lagerhuis niet mee te doen aan een militaire strafactie tegen Syrië. Exit Albion.

 
3. Wie zou een jaar geleden hebben durven voorspellen dat Syrië tot het Chemisch Wapenverdrag zou toetreden en dat binnenkort tweeduizend containers met Syrisch gif zullen worden vernietigd?

 
2. Wie had gedacht dat een sullige kantoorjongen van Booz Allen Hamilton, genaamd Edward Snowdon, niet eens in dienst van de National Security Agency, tweehonderdduizend documenten zou laten lekken over afluisterpraktijken die tot aan de slaapkamer van Angela Merkel reikten? 

 
1. Wie had verwacht dat het Iraanse volk Hasan Rohani tot president zou kiezen? Ineens bleek het mogelijk om met Iran te onderhandelen over het verdachte atoomprogramma. 
 
Margaret Thatcher: overschatte Iron Lady, en toch voor velen politieke heldin en breekijzer
 
Vijf gevangenen die icoon waren van ijdele-hoop-anno-2013.
 


5. Julia Timosjenko, nog altijd in een Oekraïense cel omdat ze zich zou hebben verrijkt aan een gascontract met de Russen. Heldin van de Oranjerevolutie, zeven jaar achter de tralies, want dat doe je met politieke tegenstanders als je Janoekovitsj heet.

 
4. Füsun Erdogan: Turks-Nederlandse journaliste, beschuldigd van lidmaatschap van de terroristische organisatie MLKP. Gebeurt steeds vaker in modern Turkije, een land dat hoop leek te bieden voor hen die geloven in een democratisch Midden-Oosten, maar dat niet blijkt te kunnen zonder tientallen journalisten een tijdje op te sluiten.

 
3. Mohammed Morsi: won democratische verkiezingen, gedroeg zich als ondemocraat. Werd dus door het Egyptische leger aan de kant en in het gevang gezet. Van de Arabische Lente is weinig meer over. 

 
2. De Gijzelaar. Wereldwijde industrie in een wereld van hopeloos fragiele staten. Losgeld is middel van bestaan, het mensenleven ruilmiddel voor groepen die er politieke doelen mee willen financieren. Van Pakistan tot Mexico, van Venezuela tot Nigeria zijn er meer dan vijfendertigduizend.

 
1. Edward Snowdon: opgesloten als held of staatsvijand, maar ons hoe dan ook met de neus op het feit drukkend dat het recht op privacy een steeds ijdeler hoop is.


 
 
Vijf gestorvenen die de galerij van de wereldgeschiedenis halen. 


 
5. Margaret Thatcher: overschatte Iron Lady, en toch voor velen politieke heldin en breekijzer: tegen de vakbonden, de overheid, Argentinië, Europa. 

 
4. Jorge Videla: schurk die de baas was van Argentijnse dictatuur. Griezelmodel uit het tijdperk van militaire repressie waaruit Latijns-Amerika niet leek te kunnen ontsnappen.

 
3. Zhuang Zedong: Chinees tafeltenniswereldkampioen, brak namens Mao het ijs en zorgde in 1972 voor politiek pingpongherstel van de relatie met de VS. Zonder Zhuang zou China zich niet hebben geopend en nu niet de tweede macht van de wereld zijn.

 
2. Vo Nguyen Giap: Vietnamese generaal die sterker was dan Amerikaanse B-52’s. Bezorgde Amerika zijn eerste grote naoorlogse nederlaag en het inzicht dat guerrilla-oorlogen niet te winnen zijn. 

 
1. Nelson Mandela. Ter aarde besteld, maar ten hemel geprezen in een land dat zelf zweeft tussen hoop en vrees.