De machtsverhoudingen in de wereld veranderen en worden steeds complexer. Er woedt oorlog op het Europese continent en de multilaterale samenwerking staat onder druk. Wat drijft deze veranderingen? Welke rol spelen energiepolitiek, cyberdreigingen en kunstmatige intelligentie (AI)? Hoe ziet de toekomst eruit voor de Europese defensie en de NAVO?
Grenzen zijn vervaagd. Buitenlandse ontwikkelingen werken direct door in Nederland, zowel op landelijk als lokaal niveau. Omgekeerd zijn binnenlandse ontwikkelingen ook terug te zien in de internationale politiek. Kijk bijvoorbeeld naar de discussies rond klimaat, migratie, terrorisme en wel of geen uitbreiding van de EU.
Veranderingen in globale veiligheidsdomein
Het speelveld is uitermate complex geworden. Allerlei beleidsterreinen zijn onderling met elkaar verbonden. De tijd dat de diplomatieke arena werd beheerst door enkel staten en diplomaten is allang voorbij. Wie rond de internationale veiligheid werkt moet effectief om kunnen gaan met niet-statelijke partijen, zoals burgerorganisaties, lobbygroepen, de media, academische instellingen en de private sector. Daarnaast is het van belang de invloed van (geo)politieke ontwikkelingen en trends te begrijpen op thematisch gebied, zoals de strategische agenda van China, de situatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en economische veiligheid.
Clingendael Academy
De Clingendael Academy biedt jou de unieke kans om in deze vraagstukken te duiken samen met toonaangevende experts, ervaringsdeskundigen en beleidsmakers. Waarom voor de Clingendael Academy kiezen?
- Wij hebben meer dan veertig jaar ervaring in internationale veiligheidstrainingen
- Wij geven jaarlijks meer dan zeventig trainingssessies op het gebied van internationale veiligheid
- Wij hebben alumni uit meer dan zestig landen
Voor wie?
Deze cursus is voor iedereen die interesse heeft in thema's met betrekking tot internationale veiligheid. Alle deelnemers ontvangen een certificaat aan het einde van de cursus. Er zijn geen formele toelatingseisen voor deelname, maar het volgende is aanbevolen:
- Je hebt basiskennis over internationale betrekkingen;
- Je volgt het nieuws;
- Je bent geïnteresseerd in veiligheidsontwikkelingen (op persoonlijk en/of professioneel vlak).
Er zijn maximaal 20 plekken beschikbaar.
Wanneer?
Deze achtdaagse cursus zal plaatsvinden in twee blokken van vier dagen, op 4-7 maart (dinsdag t/m vrijdag) en 18-21 maart (dinsdag t/m vrijdag) 2025.
Oud-deelnemers
Oud-deelnemers waren onder andere werkzaam voor de Thales Group, KLM, DHL, het Ministerie van Defensie, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de politie. Daarnaast hebben wij deelnemers ontvangen die werkten voor o.a. ngo's, ambassades, universiteiten en in het bedrijfsleven.
Wat leer je?
Na deze cursus kun je:
- de belangrijkste en meest recente ontwikkelingen binnen internationale veiligheid identificeren en adresseren ten gunste van je organisatie
- collega's, managers en directeuren adviseren over vraagstukken m.b.t. internationale veiligheid
Methoden
Je krijgt les van toonaangevende Clingendael-experts, beleidsmakers, ervaringsdeskundigen en onderzoekers, waaronder bijvoorbeeld Bob Deen, Ingrid d’Hooghe en Paul Hendrix. De cursus volgt de Clingendaelmethode; een combinatie van (1) kennisoverdracht, (2) inzicht in werkprocessen en (3) het toepassen van vaardigheden.
Na het schetsen van een breed overzicht van de ontwikkelingen en de actoren binnen het internationale veiligheidsdomein, gaan we zowel geografisch als thematisch de diepte in. Ondertussen wordt continu de onderlinge samenhang geaccentueerd. Het programma sluiten we altijd zoveel mogelijk aan op de leerbehoeftes van de deelnemers.
Onderwerpen die onder andere aan bod kunnen komen zijn:
- trends in internationale veiligheid
- fragiele staten en conflict
- EU als veiligheidsactor
- het cyberdreigingslandschap
- conflictanalyse
- strategische tools
- geopolitieke verhoudingen
- security-hotspots in de wereld, waaronder Oekraïne en de Indo-Pacific
Opdrachten en cursusmateriaal
Cursusmateriaal maken we digitaal beschikbaar via ons online leerplatform Moodle. Op die manier zijn rapporten, nieuwsberichten en andere literatuur altijd actueel en up-to-date; bovendien zijn deze materialen voor, tijdens en na de training beschikbaar. Zelfstudie vooraf is niet nodig. Clingendael maakt gebruik van blended learning-methodes, waarvan de digitale componenten ook achteraf beschikbaar blijven.
Groepskorting
Je komt in aanmerking voor 10% korting als je je met vijf of meer personen van dezelfde organisatie aanmeldt. Neem hiervoor contact met ons op.
Vragen? Neem gerust contact op.
Heb je interesse, vragen, of twijfels? Neem gerust contact op met een van de cursuscoördinatoren.
Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing op deze cursus.