Academy

International security

Cursus Internationale Veiligheid
Training type
Open Registration Courses
Training category
International security
Training location
Den Haag
Training data
22 Mar - 8 Apr 2022
Course language
Dutch
Course price
€ 2.250,-
Introduction

Nationale en internationale grenzen zijn vervaagd. Buitenlandse ontwikkelingen werken direct door in het binnenland, zowel nationaal als lokaal. Tegelijkertijd zijn binnenlandse ontwikkelingen meteen terug te vinden in buitenlandse politiek, kijk bijvoorbeeld naar de discussies rond het coronavirus, klimaat, migratie, terrorisme en wel of geen uitbreiding van de EU.

De machtsverhoudingen in de wereld veranderen en worden steeds onveiliger. De situatie in het Midden-Oosten is instabiel, het liberalisme en de multilaterale samenwerking staan onder druk. De interstatelijke spanningen lopen al jaren op, maar tevens duurt de ‘lange vrede’ tussen de militaire grootmachten voort. Wat drijft deze veranderingen? Welke (groeiende) rol spelen energiepolitiek en cyberdreigingen? Wat is de toekomst van de Europese defensie en NATO?

Veranderingen in globale veiligheidsdomein

Veranderingen in het globale veiligheidsdomein stellen nieuwe eisen. Allerlei beleidsterreinen zijn onderling met elkaar verbonden, zo ook de internationale netwerken en actoren die invloed proberen uit te oefenen. De dagen dat de diplomatieke arena werd beheerst door vooral staten en diplomaten zijn allang voorbij. Het nieuwe internationale speelveld vereist de capaciteit om effectief om te gaan met niet-statelijke partijen, zoals burgerorganisaties, lobby groepen, de media, academische instellingen en de private sector. Daarnaast is het van belang de invloed van politieke ontwikkelingen en trends te begrijpen op thematisch gebied, zoals de situatie in het Midden-Oosten en de opkomst van het liberalisme.

Clingendael Academy

De Clingendael Academy biedt jou  de unieke kans om in deze  vraagstukken te duiken samen met toonaangevende experts, ervaringsdeskundigen en beleidsmakers. Wij hebben:

 • Meer dan 40 jaar ervaring in internationale veiligheidstrainingen

 • Geven jaarlijks meer dan 70 trainingssessies op het gebied van internationale veiligheid

 • Alumni uit meer dan 60 landen op 5 continenten

Voor wie?

Deze cursus is voor iedereen die interesse heeft in thema's met betrekking tot internationale veiligheid. Alle deelnemers ontvangen een certificaat aan het einde van de cursus. Er zijn geen formele toelatingseisen voor deelname aan deze cursus, maar het volgende is aanbevolen:

 • Je hebt basiskennis over internationale betrekkingen
 • Je volgt het nieuws 
 • Je bent geïnteresseerd in veiligheidsontwikkelingen (op persoonlijk en/of professioneel vlak).

Er zijn maximaal 20 plekken beschikbaar. 

Wanneer?

Deze  8-daagse cursus zal plaatsvinden in twee blokken van vier dagen, op 22-25 maart en 5-8 april 2022. De fysieke Engelse editie vindt plaats van 20 t/m 29 oktober 2021. De Engelstalige digitale editie vindt plaats in twee blokken van vier dagen op 18-21 en 25-28 januari 2022 (inschrijven via dit formulier).

Oud-deelnemers

Oud-deelnemers waren onder andere werkzaam voor de Thales Group, KLM, DHL, het Ministerie van Defensie, het Ministerie voor Buitenlandse Zaken en de Politie. Daarnaast hebben wij deelnemers ontvangen die werkten voor o.a. NGO's, ambassades, universiteiten en het bedrijfsleven.

Wat leer je? 

Deelnemers kunnen na deze cursus:

 • De belangrijkste en meest recente ontwikkelingen binnen internationale veiligheid identificeren, en deze beoordelen naar het voordeel van jouw organisatie
 • Vraagstukken binnen internationale veiligheid analyseren en advies geven aan collega's, managers en directeuren

Methoden

Je krijgt les van toonaangevende Clingendael experts, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen en onderzoekers, waaronder bijvoorbeeld Sico van der Meer en Danny Pronk. De cursus volgt de Clingendael Methode; een combinatie van (1) kennisoverdracht, (2) inzicht in processen en (3) het toepassen van vaardigheden. 

Na het schetsen van een breed overzicht van de ontwikkelingen en de actoren binnen het internationale veiligheidsdomein, gaan we zowel geografisch als thematisch de diepte in. Ondertussen word continu de onderlinge samenhang geaccentueerd. 

Onderwerpen die onder andere aan bod zullen komen zijn: 

 • Fragiele staten en conflict

 • Internationaal veiligheidsbeleid

 • Terrorisme

 • Cyber operaties

 • Conflict analysis

 • Scenario building

 • Geopolitieke trends

 • Hotspots in de wereld, waaronder het Midden-Oosten en China 

Opdrachten en cursusmateriaal 

Cursusmateriaal maken we digitaal beschikbaar via ons online leerplatform Moodle. Op die manier zijn rapporten, nieuwsberichten en andere literatuur altijd actueel en up-to-date; bovendien zijn deze materialen voor, tijdens en na de training beschikbaar. Zelfstudie vooraf is niet nodig. Clingendael maakt gebruik van blended learning methodes waarvan de digitale componenten ook achteraf beschikbaar blijven. 

Groepskorting

Je komt in aanmerking voor 10% korting als je je met 5 of meer personen van dezelfde organisatie aanmeldt. Neem hiervoor contact met ons op.

Vragen? Neem gerust contact op.

Als je interesse, vragen, of twijfels hebt? Neem gerust contact met ons op. Ruud van der Velden en Bart van den Berg staan je graag te woord.  

Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing op deze cursus.

Register for this training course

Register for the Training Course on International Security. After submission you will receive a confirmation email.
Training data
Title
Dutch Speaking
If applicable
If applicable
Would you like to subscribe to our weekly newsletter?
You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us. We will treat your information with respect. For more information about our privacy policy please visit our website. By clicking above, you agree that we may process your information in accordance with these terms.
General terms and conditions
By checking this box, you agree with our general terms and conditions.
General Terms and Conditions - Article 5

Please note that prior payment is a condition for participation