Academy

Diplomatic practice

Leergang Buitenlandse Betrekkingen (LBB)
Source: Leergang Buitenlandse Betrekkingen (LBB)
Training type
Open Registration Courses
Training category
Diplomatic practice
Training location
The Hague
Training data
1 Sep - 31 Dec 2023
Course language
Dutch
Course price
€6.250,-
Introduction

Wil je op de hoogte blijven van de 78e editie in 2023. Laat hier je gegevens achter. Zodra de definitieve data bekend zijn, ontvang je een e-mail alert. 

Wil jij in drie maanden klaargestoomd worden voor een internationale carrière? Of wil je je internationale kennis en vaardigheden verder ontwikkelen? Dan is de Leergang Buitenlandse Betrekkingen (LBB) misschien wel wat voor jou. De LBB is al jaren een begrip. Het bestaat al sinds de jaren ’60. Dit jaar start de 77e editie. Alumni zijn onder meer te vinden bij de VN, ngo’s, in de politiek, en in het internationale bedrijfsleven.

Voor wie is de Leergang?

Toe aan een volgende stap in je carrière

Heb je als beleidsambtenaar of als medewerker van een ngo, universiteit, denktank of in het (internationale) bedrijfsleven een internationaal georiënteerde functie? Dan biedt de Leergang je een unieke kans. Je verbreedt en verdiept je kennis van internationale betrekkingen, versterkt je vaardigheden op het vlak van onderhandelen, effectief beïnvloeden en intercultureel communiceren, en vergroot je netwerk van experts.

Tijd voor een carrièreswitch

De Leergang is ook een opleiding voor jou als je een nieuwe richting aan je carrière wilt geven. Dit kan binnen je huidige werkkring zijn, maar de LBB is ook een goede keuze als je werkzaamheden momenteel niet op het vlak van internationale betrekkingen liggen en je graag de overstap wilt maken naar een functie waarin dat wel het geval is.

Een eerste stap voor net afgestudeerden

De Leergang Buitenlandse Betrekkingen biedt daarnaast ruimte aan een beperkt aantal veelbelovende pasafgestudeerde academici die een internationale loopbaan ambiëren. Wil je in aanmerking komen voor een studiebeurs (waarbij 90% van het inschrijfgeld wordt vergoed), dan dien je aan een aantal aanvullende eisen te voldoen. De termijn voor de aanvraag van de beurs is afgelopen.

Wat leer je?

Doel van de LBB is om je klaar te stomen voor een internationaal georiënteerde loopbaan. Aan het einde van de opleiding heb je onder meer de volgende drie doelen bereikt.

1.     Je beheerst verschillende essentiële internationale vaardigheden 

Het trainen van (internationale) vaardigheden vormt een belangrijk onderdeel van de Leergang. In interactieve sessies ontwikkel je skills die de rest van je loopbaan van pas komen. Zo bedenk je tijdens de trainingen een onderhandelingsstrategie die je vervolgens ook uitvoert, leer je je netwerk te vergroten, schrijf je heldere en overtuigende beleidsstukken, krijg je inzicht in het opzetten van effectieve belangenbehartiging, en verbeter je je interculturele vaardigheden.

2.     Je bent in staat actuele internationale ontwikkelingen te analyseren

De LBB staat bol van de actuele onderwerpen en verfrissende analyses. Alle relevante internationale thema’s worden behandeld. Van de invloed van de Verenigde Staten op internationale verdragen tot de groeiende politieke en economische invloed van China en van de rol van Rusland aan de Europese grenzen tot de impact van klimaatverandering op geopolitieke relaties. Aan het einde van de Leergang Buitenlandse Betrekkingen ben je op de hoogte van de actuele debatten in de internationale betrekkingen en diplomatie.

3.     Je beschikt over een relevant (internationaal) netwerk van experts

Tijdens de Leergang maak je kennis en werk je samen met verschillende Clingendael trainers en gastsprekers. De LBB kent daarbij een bijzondere groepsdynamiek. Doordat je de Leergang samen volgt met deelnemers met verschillende achtergronden, ervaringen en interesses, leer je niet alleen veel van de docenten en trainers maar ook van mededeelnemers. Je leert elkaar snel en goed kennen als je zo intensief met elkaar samenwerkt, waardoor er een bijzondere band tussen jou en je groepsgenoten ontstaat.


Modules en werkvormen

Tijdens de Leergang dagen we je uit om je kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen. In verschillende modules ga je de discussie aan met mededeelnemers, experts van Clingendael en topmensen uit de Nederlandse politiek, overheid, universiteiten, media, ngo’s en het bedrijfsleven.

Geen week zal hetzelfde zijn en je zult veel verschillende sessies tegenkomen tijdens de Leergang. Zo begin je de week wellicht met een discussiecollege en een expertmeeting, ga je de volgende dag op werkbezoek, werk je in groepsverband aan een opdracht voor een workshop en eindig je de week met een fanatiek debat.

In de LBB komen de volgende thematische modules aan bod:

  • Geopolitiek 
  • Internationaal recht en mensenrechten
  • Duurzame ontwikkeling
  • Internationale Economie
  • Europese samenwerking
  • Internationale veiligheid

Deelnemers behandelen deze thema’s via verschillende werkvormen, zoals:

Werkgroep Politiek Rapporteren

Tijdens een werkgroep Political reporting geef je je beleidsvisie op een relevante internationale ontwikkeling of gebeurtenis. Je gaat hier vervolgens de discussie over aan met andere deelnemers, die kritische kanttekeningen plaatsen bij de door jou aangedragen oplossing. Aan het einde van de sessie geeft je docent feedback op jouw analyse en presentatie. Deze werkvorm versterkt je analytisch vermogen, traint je presentatie- en debatvaardigheden en geeft je een realistische kijk op de internationale politiek.

Workshop Speechschrijven

Tijdens deze workshop leer je wat een speech succesvol maakt en welke retorische trucs er zijn om toehoorders naar je hand te zetten. Deelnemers schrijven de speeches in kleine groepen. Eén deelnemer uit elke groep draagt de geschreven speech voor en krijgt feedback – op zowel de uitvoering als de inhoud – van een speechschrijver van de minister van Buitenlandse Zaken of Defensie of een ander ministerie.

Eindsimulatie: onderhandelen in de Europese Raad

We sluiten de Leergang traditiegetrouw af met een onderhandelingssimulatie van maar liefst 48 uur: het EU-Rollenspel. Jij vertegenwoordigt een Europese lidstaat en zal de belangen van je land zo goed mogelijk moeten behartigen. Hoe dat gebeurt – met package deals, constructive ambiguity of een flinke dosis realpolitik – is aan jou. Ter voorbereiding worden gedurende de LBB een aantal dagdelen besteed aan intensieve onderhandelingstrainingen en simulaties. Ook dagen we je uit om over je eigen mandaat en strategie na te denken door het schrijven van een whitepaper en een diplomatieke nota.

Belangrijk om te weten

De studiebelasting voor deelname aan de LBB bedraagt 3 maanden lang wekelijks 24 contacturen + circa 8 tot 12 uren zelfstudie. Zelfstudie beslaat bijvoorbeeld het voorbereiden van papers, presentaties, debatten, onderhandelingen en leeswerk.

De cursusdagen zijn dinsdag, woensdag, en vrijdag van 09.30 tot 16.30 en op donderdag van 13.30 tot 16.30. Maandagen en donderdagochtenden zijn beschikbaar voor zelfstudie.

De Leergang wordt als klassikale training georganiseerd. In geval van dwingende omstandigheden kan deze deels of geheel digitaal plaatsvinden in dezelfde periode.

De Leergang is toegankelijk voor deelnemers die minimaal op HBO-niveau zijn afgestudeerd. 

LBB alumni: overal te vinden

Alumni van de Leergang zijn in tal van verschillende organisaties en branches terechtgekomen. Denk bijvoorbeeld aan de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken, Europese Commissie, Amnesty International, Boston Consulting Group​​​, NIMD, Tweede Kamer, Europese Raad, Nationale Politie, het CBI, verschillende politieke partijen en De Nederlandsche Bank.

Ervaringen van alumni

Ben je benieuwd naar ervaringen van oud-deelnemers? Wij brengen je graag met hen in contact.

Bijzondere openingslezingen

In voorgaande edities traden interessante en inspirerende keynote speakers op zoals Prins Constantijn en hoge functionarissen als Sigrid Kaag, Tom Middendorp en Jaap de Hoop Scheffer.

Prins Constantijn sprak over de rol van startups in de moderne economie en beraadslaagde over hoe de technologische vooruitgang ingrijpende gevolgen heeft voor zowel overheden als bedrijven. 

Sigrid Kaag, momenteel minister van Financiën maar tijdens haar openingslezing nog Speciale Coördinator van de VN voor Libanon, deelde haar persoonlijke ervaring als LBB-alumnus en legde de nadruk op het belang van training en reflectie.

Generaal b.d. Tom Middendorp, voormalig Commandant der Strijdkrachten, vertelde over zijn tijd in Uruzgan. Tegenwoordig zet hij zich in tegen klimaatverandering waarin defensie een belangrijke rol speelt. Hij is verbonden met de Planetary Security Initiative en Clingendael.

Interesse in of vragen over de LBB? Mail of bel

Heb je interesse, vragen, twijfels of wil je eerst kennismaken? Schroom niet ons te mailen of te bellen. Onze trainers staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Je vindt hun contactgegevens op hun expertpagina. 

Voor deze opleiding gelden onze algemene voorwaarden.

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van de Leergang Buitenlandse Betrekkingen in 2023. Vul het formulier hieronder in. Je ontvangt een e-mail alert, zodra de data bekend zijn.
Wil je je aanmelden voor onze emaillijst(en)?
Als je van gedachten verandert kan je je altijd uitschrijven voor onze nieuwsbrieven via de link in de footer van je email. We behandelen je infomatie zeer zorgvuldig. Voor meer informatie over ons privacybeleid, ga naar onze website. Door het vakje aan te vinken ga je akkoord met het verwerken van jouw informatie volgens ons privacybeleid.