Research

Asia

Multimedia

China-experts aan het woord

11 Jun 2019 - 11:08

Clingendael experts en Tweede Kamerleden aan het woord over wat China doet met onze politieke keuzes, waardes en welke overeenkomsten en tegenstellingen hierin zichtbaar zijn. Luister en kijk ons publieksdebat 'Talking China Strategy' van 3 juni jl. terug.

Politici over de China Strategie

Allereerst spraken Tweede Kamer Leden Sven Koopmans (VVD), Bram van Oijk (GroenLinks) en Martijn van Helvert (CDA) over hun ervaring, opinie en oplossingen met betrekking tot China. Deze sessie werd gemodereerd door Monika Sie Dhian Ho, directeur van Instituut Clingendael. 

Sven Koopmans, Tweede Kamerlid voor de VVD trapte af en sprak over disharmonieuze geluiden, onze inzet op principes zoals veiligheid, wederkerigheid en objectiviteit.

 

Tweede Kamerlid voor de CDA, Martijn van Helvert, reageert en gaat dieper in op de algemene opinie over China, de kansen voor Europa en de oplossingen die we hebben.

 

Bram van Oijk, actief in de Kamer voor GroenLinks, focust vooral op het kiezen van een strategie, ongemakkelijke keuzes en mensenrechten.

Ben je nog geïntereseerd in de discussie en Q&A in navolging op de speeches van de politici? Kijk dan de livestream vanaf 00:32:38. 

De China-experts 

Deze tweede helft van de bijeenkomst stond in het teken van 'Everything you always wanted to know, they know!' Onze experts behandelden ieder een ander thema, kijk hieronder welk thema je interesseert en kom in een paar minuten essentiële kennis te weten over China. Deze sessie werd gemodereerd door Lily Sprangers, manager Leiden Asia Centre. 

Ties Dams, Associate Fellow, schrijver van 'De nieuwe Keizer' over universele waarden en hoe de Chinese staat hiermee omgaat.

 

Ingrid d'Hooghe, Senior Associate Fellow, over het onderkennen van samenwerking op het gebied van kennis en kennisveiligheid.

 

Frans-Paul van der Putten, Senior Research Fellow, over de Nederlandse omgang met Chinese investeringen in de verschillende sectoren.

 

Maaike Okano-Heijmans, Senior Research Fellow, over de connectivity strategy, economische taboes en handels defensieve maatregelen.

 

Sanne van der Lugt, Associate Fellow, over China-Afrika relaties, de paradigma shift, overeenkomstige waarden en Europese arrogantie.

 

Cyber expert Rogier Creemers, verbonden aan het Leiden Asia Centre, in vier minuten over de complexiteit van cyber, wat mag een land in de cyberspace?

 

Ben je nog geïntereseerd in de discussie en Q&A met onze experts en de zaal? Kijk dan de livestream vanaf 01:23:43. 

Meer weten over Clingendael China Centre? Bekijk het artikel