Research

Security and Defence

Op-ed

Ons werelddeel moet meer verantwoordelijkheid dragen voor Mali

08 Nov 2013 - 13:15
Source: Ministerie van Defensie
Bron: de Volkskrant #HETDUEL 
 
Er worden via Mali drugs en wapens doorgevoerd naar Europa. Ook is er sprake van mensenhandel en illegale immigratie richting ons werelddeel, schrijft Kees Homan in antwoord op Albert Nijmeijer. 'Het is ons aller belang dit te beëindigen.'
 
Geachte heer Nijmeijer,
 
Al jaren klagen de VN dat het Westen het laat afweten bij de VN-missies in Afrika. Ter ondersteuning van de voornamelijk Afrikaanse VN-troepen levert Nederland nu met commando's, inlichtingenpersoneel en Apache-helikopters een belangrijke inlichtingencapaciteit die in Mali bij de VN-vredesmacht ontbreekt.
 
Risico's en gevechtshandelingen zijn niet uitgesloten, maar onze militairen mogen indien noodzakelijk wel degelijk geweld gebruiken, en niet alleen uit zelfverdediging.
 
Mali behoort tot de achtertuin van Europa, waarvoor ons werelddeel - gezien de nieuwe Amerikaanse oriëntatie op Azië - meer verantwoordelijkheid zal moeten dragen. Er worden via Mali drugs en wapens doorgevoerd naar Europa. Ook is er sprake van mensenhandel en illegale immigratie richting ons werelddeel. Het is ons aller belang dit te beëindigen.
We hebben in Mali te maken met een traditionele, agrarische samenleving die we geen westerse normen en waarden kunnen opdringen
Bij mijn steun voor de Nederlandse deelname plaats ik twee kanttekeningen. Zo valt bij de bevelsstructuur op dat de Fransen geen deel uitmaken van de VN-vredesmacht, maar deze op verzoek wel kunnen steunen. Voor die Franse steun moeten keiharde garanties komen, gezien onze ervaringen in het verleden.
 
Ook zijn de ambities hoog: inrichting van een justitieel apparaat; assistentie bij het electorale proces; toezicht op naleving van de mensenrechten; herstel van het staatsgezag et cetera. Het mandaat ademt de sfeer van 'maakbaarheid', maar we hebben in Mali te maken met een traditionele, agrarische samenleving die we geen westerse normen en waarden kunnen opdringen.
 
De wortel van het probleem in Mali ligt in de jarenlange marginalisering van het 'arme' Noorden door het 'rijke' Zuiden. Herstel van de nationale eenheid is dan ook de belangrijkste uitdaging voor de VN. Daarvoor is veiligheid en stabiliteit vereist. En daaraan kan Nederland een substantiële militaire bijdrage leveren.