Research

Russia & Eastern Europe

Alerts

Steun aan Oekraïne: geen tijd om te verliezen

21 Feb 2024 - 14:48
Source: A military vehicle drives past damaged residential buildings in Avdiivka / Reuteres

Bob Deen, hoofd van de Security Unit, sluit op 14 maart om 14:30 uur aan bij een rondetafelgesprek van de Vaste Tweede Kamercommissie voor Defensie over militaire steun aan Oekraïne. Hieronder vind je zijn position paper. 

2024 wordt een cruciaal jaar voor Oekraïne en voor de Europese veiligheid. Twee jaar na de grootschalige invasie en tien jaar na de annexatie van de Krim is het einde van deze oorlog niet in zicht. De hoop op een snelle Oekraïense overwinning is vervlogen na het mislukte offensief in het afgelopen najaar. Ook dit jaar is er weinig zicht op een strategische doorbraak door de zwaar versterkte Russische linies op Oekraïens grondgebied. De Russische inname van Avdiivka is voor Poetin een opsteker richting de presidentsverkiezingen, maar verandert weinig aan de frontlijn. Ook deze verovering gaat ten koste van enorme Russische verliezen. Het deert het Kremlin niet. Poetin wacht simpelweg af. Hij gaat door met een genadeloze uitputtingsslag, erop rekenend dat de westerse eenheid afbrokkelt en de Oekraïense munitie en militairen opraken. Amerikaanse militaire steun blijft cruciaal, maar deze staat op losse schroeven nu de Republikeinen onder druk van Donald Trump een nieuw steunpakket blokkeren. President Joe Biden heeft zijn retoriek al afgeschaald van “as long as it takes” naar “as long as we can”. Juist als de Verenigde Staten talmen is het van essentieel belang dat Europa wèl haar verantwoordelijk neemt en de militaire steun aan Oekraïne drastisch gaat opvoeren. 

Zorgwekkend is ook dat ruim de helft van de Nederlandse bevolking denkt dat Rusland de oorlog gaat winnen – zo blijkt uit een recente Clingendael Barometer. Ook wordt de dreiging van Rusland door Nederlanders lager ingeschat dan na aanvang van de Russische invasie in Oekraïne: het staat op plek 17 van de ranglijst van dreigingen. Het gevoel van urgentie is mede door afnemende media-aandacht weggeëbd.

 Dat is ten onrechte. Een Russische overwinning waarbij een deel van Oekraïne bezet blijft veroorzaakt niet alleen dood, verderf en vluchtelingenstromen. Het is ook een ernstige dreiging voor de rest van Europa. Als het Kremlin zegeviert zal het immers de conclusie trekken dat gewapende agressie loont. Dat is voor Moskou, maar mogelijk ook voor Peking, Teheran en Pyongyang een aansporing om militaire avonturen te beginnen. De internationale rechtsorde wankelt, met mogelijk nieuwe gewapende conflicten in het verschiet. 

Download Clingendael Alert