Academy

European affairs

Inzicht in Europa
Training type
Open Registration Courses
Training category
European affairs
Training location
The Hague
Training data
24 - 25 Feb 2020 & 9 - 10 Mar 2020
Course language
Dutch
Course price
€ 1850,- (excl. visit to Brussels)
Introduction

Je kunt je nu inschrijven voor de eerste editie in 2020. Heb je vragen? Neem contact op met de trainer Max Eleveld.

Wat zal de uiteindelijke impact zijn van Brexit en zal er óóit een voorstel door het Britse Lagerhuis komen nu Boris Johnson premier is geworden? Hoe zullen de Europese Verkiezingen van dit jaar doorwerken in de Europese Instellingen? En wat betekent de vernieuwde rol van Frans Timmermans voor Nederland?

Een vinger aan de Europese pols houden is niet langer een troef: het is een voorwaarde voor ambtenaren om effectief te kunnen opereren en de Nederlandse belangen te kunnen behartigen.

Inzicht in Europa is een intensieve vierdaagse training met een focus op het maken van beleid in de Europese context. De training bestaat uit twee modules van elk twee dagen. Deze opleiding maakt je wegwijs in ‘doolhof’ Brussel, zodat je departement geen kans onbenut laat om een rol te spelen in Brussel en daarbij risico’s vakkundig omzeilt.

Het programma biedt een combinatie van uiteenlopende onderdelen. Je krijgt colleges over onder meer de werking van de EU-instellingen en het samenspel tussen Brussel en Den Haag. Daarnaast vertellen experts over hun praktijkervaring met de EU en doe je mee aan simulaties over besluitvorming binnen de EU. Een optioneel bezoek aan Brussel bied je de kans om de diverse instellingen in actie te zien en gericht en effectief contacten te leggen.

Voor wie?

De cursus staat open voor deelname door alle Rijksambtenaren die hun kennis over het maken van beleid in Europees verband willen aanscherpen. Bijvoorbeeld omdat je in je werk te maken krijgt of gaat krijgen met de Europese Unie. De training wordt aangeboden in het Nederlands.

Het opleidingsprogramma wordt aangeboden als onderdeel van het pakket Functiegerelateerde Trainingen voor de gehele Rijksoverheid.

Wat leer je?

In deze cursus doe je kennis op van:

  • De geschiedenis en belangrijkste principes van de Europese Unie
  • De EU-instellingen en beleidscyclus
  • Het samenspel tussen Brussel en Den Haag
  • Recente (politieke) ontwikkelingen binnen de EU

Daarnaast leer of versterk je de volgende vaardigheden:

  • Effectieve belangenbehartiging in Brussel
  • Interculturele communicatie in EU-verband
  • Het voeren van EU-onderhandelingen
  • Het voorbereiden van de Nederlandse positie op nieuwe EU-voorstellen
  • EU informatiemanagement

Methoden

De hierboven genoemde leerdoelen worden bereikt door een aantal inhoudelijke introducties en interactieve praktijksessies, zoals workshops en simulaties.
Naast trainers en inhoudelijke experts van Instituut Clingendael worden verschillende gastsprekers en experts uitgenodigd die hun kennis en kunde omtrent de EU in de praktijk zullen delen.

Wat je verder moet weten

Het is niet noodzakelijk om vooraf (praktijk)ervaring met de Europese Unie te hebben. Zelfstudie vooraf is daarom eveneens niet nodig. In de tussenliggende periode van de twee modules heb je ruim de tijd om te werken aan de individuele opdracht die onderdeel is van dit cursusprogramma.
In totaal zul je hier grofweg één werkdag aan besteden. Alle sessies van deze training vinden plaats van 9.15 - 17.00 uur bij Instituut Clingendael of op locatie in Den Haag. Al het cursusmateriaal wordt aan het begin van de cursus verstrekt. Na afronding van de training ontvang je uiteraard een certificaat.

Registreren en meer informatie

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via deze website. Bij vragen over de cursus kun je contact zoeken met Max Eleveld, Training Fellow bij Instituut Clingendael.

Bekijk ook onze Clingendael Academy brochure. Liever een op maat gemaakte in-house EU-training? Neem in dat geval eveneens gerust contact met ons op.

Register for this training course

Graag hieronder je gegevens invullen? Na verzending ontvang je een bevestigingsmail. 
Trainingsdata
Titel
Mocht u deze informatie niet hebben, neem dan contact op met uw opleidingsadviseur of ons. 
Bent u geïnteresseerd in deelname aan het optionele eendaagse bezoek aan Brussel?
Wilt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief?
Algemene voorwaarden
Ja, ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.