Academy

European affairs

Inzicht in Europa | voor rijksambtenaren
Training type
Open Registration Courses
Training category
European affairs
Training location
The Hague
Training data
01 Jan - 31 Jan 2025
Course language
Dutch
Course price
€ 2275,- (optionele Brusselreis €600)
Introduction

Alle edities van 2024 zijn vol. Bekijk deze pagina voor al onze EU-cursussen.

Klimaatverandering, migratie, spanningen aan de randen van Europa. De EU is een speler van wereldformaat, maar soms ook verassend afwezig. Hoe 'Brussel' doorwerkt in 'Den Haag' ervaar je in de Clingendael-cursus Inzicht in Europa. Een vinger aan de Europese pols houden is immers geen troef meer. Het is een voorwaarde voor ambtenaren om goed in en met Brussel te kunnen werken en om daarbij de Nederlandse belangen effectief te behartigen.

Inzicht in Europa is een intensieve vierdaagse training met een focus op het werken in de Europese context. Wij maken je met deze cursus wegwijs in ‘doolhof’ Brussel. Zo laat jouw organisatie geen kans onbenut om effectief met de EU te kunnen (samen)werken.

Het programma combineert uiteenlopende onderdelen. Je krijgt colleges over thema's als de werking van de EU-instellingen, het samenspel tussen Brussel en Den Haag en de grotere uitdagingen waarvoor Europa zich gesteld ziet. 

Ook delen experts hun kennis en ervaring met de EU en doe je mee aan simulaties over EU-besluitvorming. De optionele jaarlijks aangeboden Brusselreis biedt de kans om diverse EU-instellingen in actie te zien en gericht contacten te leggen.

Voor wie?

De cursus wordt speciaal aangeboden onder raamcontract aan de Rijksoverheid. Rijksambtenaren die hun kennis over het maken van beleid in Europees verband willen aanscherpen nodigen wij uit zich aan te melden. De training wordt exclusief aangeboden in het Nederlands.

Wanneer vinden de trainingen plaats?

•    Editie 1: 15-16 januari (module 1) en 29-30 januari (module 2) (VOL)
•    Editie 2: 26-27 februari (module 1) en 11-12 maart (module ) (VOL)
•    Editie 3: 8-9 april (module 1) en 22-23 april (module 2)  (VOL)
•    Editie 4: 27-28 mei (module 1) en 10-11 juni (module 2)  (VOL)

•    Editie 5: 26-27 augustus (module 1) en 9-10 september (module 2) (VOL)
•    Editie 6: 30 september - 1 oktober (module 1) en 14-15 oktober (module 2) (VOL)
•    Editie 7: 4-5 november (module 1) en 18-19 november (module 2) (VOL)
•    Editie 8: 2-3 december (module 1) en 16-17 december (module 2) (VOL)

Alle edities zijn uitverkocht. Houd deze pagina, Leer Rijk of het opleidingsportaal van je organisatie in de gaten voor de nieuwe edities in 2025.

De reis naar Brussel vindt plaats op 24 september 2024 en is ook vol. Scroll verder naar beneden voor meer informatie. 

Wat leer je?

In deze cursus doe je kennis op van:

  • De geschiedenis en belangrijkste principes van de Europese Unie
  • De EU-instellingen en beleidscyclus
  • Het samenspel tussen Brussel en Den Haag
  • Recente (politieke) ontwikkelingen binnen de EU

Daarnaast leer of versterk je de volgende vaardigheden:

  • Effectieve belangenbehartiging in Brussel
  • Interculturele communicatie in EU-verband
  • Het voeren van EU-onderhandelingen
  • Het voorbereiden van de Nederlandse positie op nieuwe EU-voorstellen
  • EU informatiemanagement

Lees de ervaring van Bregje Wijsenbeek.

Methoden

Onze leerdoelen worden bereikt door een afwisseling te bieden van interactieve introducties en stimulerende praktijksessies, zoals workshops en simulaties. Naast trainers en inhoudelijke experts van Instituut Clingendael worden praktijkexperts uitgenodigd die hun kennis en kunde omtrent de EU zullen delen.

Op reis naar Brussel

Tijdens de Brussels reis (optioneel) gaan we verder aan de slag met wat je geleerd hebt tijdens Inzicht in Europa. Dit keer blijf je niet in het klaslokaal, maar ga je zelf naar Brussel. Gedurende een dag verken je de hele Brusselse bubbel. Je spreekt Europarlementariërs, medewerkers van de Europese Commissie en Nederlandse ambtenaren op de Permanente Vertegenwoordiging.

’s Ochtends vertrek je vroeg met de Thalys en ’s avonds ga je weer terug. Na deze dag heb je een beter beeld van de werking van de EU, de Nederlandse inzet in de EU-besluitvorming, een groter netwerk in Brussel en heb je met inhoudelijke experts gesproken over de EU-dimensie van jouw werk. Schrijf je snel in via Leer-Rijk om een plek te bemachtigen, want we hebben maar beperkt plekken voor deze studiereis. 

Data Brusselsreis


- 20 maart 2024 (VOL)

- 24 september 2024 (VOL)

Deze optionele reis kost €600,- en komt bovenop de cursuskosten van € 2275,-.

Trainers

Max Eleveld

Max is gespecialiseerd in de werkprocessen, dynamieken en instituties van de Europese Unie. Zijn ervaring met werken 'in' en 'met' Brussel is hierin van groot belang. Hij ontwikkelt en implementeert trainingsprogramma's voor o.a. Rijksambtenaren en buitenlandse diplomaten. Daarnaast organiseert hij de jaarlijkse opleiding voor nieuwe Nederlandse diplomaten, de IBBZ-leergang Internationale Betrekkingen.

Teun Janssen

Teun heeft jaren aan ervaring in het organiseren van trainingen in de instituties, processen en dynamieken van de Europese Unie. Hij is gespecialiseerd in EU buitenland- en defensiebeleid, Oost- en Centraal-Europa, en democratie en legitimiteit.

Christiaan Nelisse

Christiaan is een zeer ervaren trainer op het gebied van onderhandelen en de EU. Hij is gespecialiseerd in EU-processen en instituties en heeft gewerkt in Brussel als analist bij MLex Market Intelligence, voor het Europees Parlement en communicatieadviesbureau EPPA. 

Wat je verder moet weten

Ervaring met de Europese Unie vooraf is niet noodzakelijk voor deelname. Zelfstudie vooraf is eveneens niet nodig. De tijd tussen de twee modules biedt gelegenheid een aantal optionele e-learning modules te voltooien. Deze variëren in lengte van 30 tot 60 minuten.

Alle sessies van deze training vinden plaats tussen 9.00 - 17.00 uur bij Instituut Clingendael, tenzij anders aangegeven. Na succesvolle afronding van de training ontvang je een certificaat.

Meld je snel aan

Meld je aan via het digitale leerplatform van de overheid Leer Rijk of het leer- en ontwikkelplatform van jouw organisatie. Bij vragen over de cursus kun je contact zoeken met Teun Janssen of Max Eleveld.

Bekijk ook onze Clingendael Academy brochure. Liever een op maat gemaakte in-house EU-training? Neem in dat geval contact met ons op.