News

Nederland kiest... Europa Verliest?
08 Mar 2017 - 10:37
Source: Flickr / Pieter Musterd

Op 15 maart gaat Nederland naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Clingendael Magazine de Internationale Spectator presenteert daarom de verkiezingsspecial Nederland kiest... Europa Verliest. In dit dossier brengen tien experts de geschiedenis van en de huidige stemming rond het Europese project in Nederland in kaart.

De Nederlandse verkiezingen worden later dit jaar gevolgd door cruciale verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en mogelijk Italië. Als deze reeks verkiezingen tot een anti-Europese populistische 'landslide' leidt en vervolgens tot een afstraffing van het Eurofiele politieke establishment, dan beleeft de EU de existentiële crisis waar Europese Commisie-voorzitter Juncker voor waarschuwde. Vormen de Nederlandse verkiezingen daarmee de aftrap voor het jaar van de waarheid voor de Europese Unie?

In het openingsartikel stelt en beantwoordt Internationale Spectator's hoofdredacteur Jan Rood de prangende vraag of Nederland op weg is naar het einde van het Europese Project. Is een Nexit denkbaar? 

Zeker is dat Wilders met zijn PVV torenhoog in de peilingen staat en daarmee het nationale debat over Europa domineert. Tegelijkertijd lijkt Brussel politiek volledig verlamd, aldus Cultuurhistoricus Thomas von der Dunk, die een analyse geeft van zeven plagen die Brussel (en Nederland) teisteren. 

Hoe kijkt de Nederlandse bevolking ondertussen tegen de Europese Unie aan? Paul Dekker, hoofd van het Sociaal en Cultureel Planbureau, kijkt naar de huidige publieke opinie in Nederland in vergelijking met die in andere landen en eerdere jaren.

Hans Vollaard van de Universiteit Leiden en Gerrit Voerman van de Rijksuniversiteit Groningen analyseren in hun bijdrage hoe en wanneer partijpolitieke euroscepsis de pro-Europese consensus in de Nederlandse politiek heeft doorbroken.

Op hun beurt onderzoeken Anjo Harryvan en Jan van der Harst van de Rijksuniversiteit Groningen de aanwezigheid van euroscepsis op het niveau van de Nederlandse regering van 1945 tot nu.

Wat is er mis gegaan met Europa, vraagt René Cuperus van de Wiardi Beckman Stichting zich af. Valt het Europees Project nog te redden?

Tot slot onderzoeken Clingendael-experts Adriaan Schout en Michiel Luining in hoeverre Mark Rutte een 'Europees januskop' heeft. Toont de premier een eurosceptisch gezicht in eigen land en tegelijkertijd een eurofiel gezicht in Brussel?

Zoals altijd zijn alle artikelen gratis te lezen, delen & downloaden. Kijk ook op www.internationalespectator.nl voor meer actuele artikelen over wereldpolitieke zaken. Op de hoogte blijven kan via de nieuwsbrief, Twitter, LinkedIn of Facebook