Research

Strategic Foresight

Reports and papers

Horizonscan Nationale Veiligheid 2020

01 Dec 2020 - 16:43
Source: ANV 2020
Analistennetwerk Nationale Veiligheid

De Horizonscan Nationale Veiligheid 2020 is gemaakt door het Analistennetwerk Nationale Veiligheid in opdracht van de NCTV van het Ministerie van Justitie en Veiligheid

In zowel 2018 als 2019 heeft het Analistennetwerk Nationale Veiligheid (ANV) een Horizonscan Nationale Veiligheid uitgebracht. Het doel van deze horizonscans is om periodiek een verkenning uit te voeren naar trends en ontwikkelingen die mogelijk relevant zijn voor de Nederlandse nationale veiligheid.

Voor het ordenen en stroomlijnen van de Horizonscan, wordt deze verkenning aangevlogen vanuit vijf overkoepelende categorieën van ‘autonome’ ontwikkelingen: internationale economie, internationale politiek, demografischmaatschappelijke ontwikkelingen, ecologie en informatietechnologie. 

Vijf organisaties hebben gezamenlijk de Horizonscan uitgevoerd: Instituut Clingendael, SEO Economisch Onderzoek, het RIVM, TNO en het Verwey-Jonker Instituut. Elke organisatie heeft zich gericht op één van de in deze Horizonscan opgenomen autonome ontwikkelingen.

Lees het rapport

Volg @AdajaStoetman@KTKruijver & @GoosHofstee op Twitter.