Wat zijn de meest recente politieke ontwikkelingen in de wereld? Wordt de EU een geopolitieke speler op het wereldtoneel? Hoe zullen de klimaatcrisis, digitale revolutie en sociaaleconomische ongelijkheid in de komende tien jaar hun stempel drukken op de internationale politiek? Welke rol gaan opkomende continenten als Afrika spelen, en wat zijn de gevolgen van het groeiende belang van de ruimte? En hoe ziet de toekomst eruit voor de verhoudingen tussen het Westen, Rusland en China?
De cursus Internationale Politiek (CIP) behandelt deze vraagstukken en biedt deelnemers de uitgelezen kans om binnen een korte tijd in verschillende internationale politieke kwesties te duiken. Door middel van casussen verwerven de deelnemers inzicht in de huidige politieke ontwikkelingen op het wereldtoneel.
Trainingssessies: 8 maandagmiddagen
Tijdens acht maandagmiddagsessies (13.00-17.00) worden de belangrijkste thema’s op het gebied van internationale politiek besproken. De deelnemers vergaren in de trainingssessies de kennis die nodig is om te participeren in discussies over internationale politieke kwesties en om het nieuws hierover in een bredere context te plaatsen.
De data van deze editie in 2023 zijn:
- 2 , 9, 16, 23, 30 oktober
- 6, 13 en 20 november
De cursus wordt ook in het Engels aangeboden.
Voorwaarden voor deelname
De cursus Internationale Politiek is voor iedereen die interesse heeft in internationale politieke ontwikkelingen. Er zijn verder geen vereisten voor deelname.
Let op: deze cursus is populair - de edities van afgelopen jaren waren allen uitverkocht. Het maximum aantal deelnemers voor deze editie is 20, wacht dus niet te lang met aanmelden.
Wat leer je in de cursus?
Na deze cursus kun je:
- De belangrijkste actoren en trends in de internationale politiek analyseren vanuit verschillende perspectieven (bijv. vanuit economisch, technologisch en veiligheidsperspectief)
- Recente politieke ontwikkelingen op het wereldtoneel binnen een langetermijncontext plaatsen en leer je hoe de kwesties zich onderling tot elkaar verhouden
- Voorbij de theorie gaan door middel van een praktische toolbox
- Politieke uitdagingen voor jezelf of jouw organisatie identificeren
Methode
De inhoud en sprekers van elke cursus worden gebaseerd op state of the art onderzoek, de meest recente politieke ontwikkelingen en de behoeften van deelnemers. Het programma van deze cursus bestaat uit thematische en regionale modules die onderling met elkaar samenhangen.
Elke sessie is op maat gemaakt en moedigt discussie tussen deelnemers en experts aan. Met de aanvullende online leeromgeving helpen we deelnemers om hun inzichten voor, tijdens en na de cursus te structureren en op een moderne, interactieve en creatieve manier met het materiaal aan de slag te gaan.
In de cursus hechten we daarnaast veel belang aan de praktische toepasbaarheid van de vergaarde inzichten. De sessies die focussen op vaardigheden en werkprocessen, zoals groepsdiscussies, een simulatie over multilaterale besluitvorming en een scenario-building workshop, helpen de deelnemers dan ook verder te kijken dan naar alleen theorie.
Trainers
De cursus Internationale Politiek wordt gegeven door trainers van de Clingendael Academy, toonaangevende onderzoekers, praktijkdeskundigen en opiniemakers.
Sprekers uit voorgaande cursussen waren de voormalige secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer, VS-correspondent Casper Thomas, de Europarlementariër Bart Groothuis, hoogleraar Politicologie Catherine de Vries, radicalisering-expert Bàrbara Molas, en technologie-expert Haroon Sheikh.
In-house experts van Clingendael, waaronder Xiaoxue Martin (China), Hans Wurzer (Midden-Oosten), Maaike Okano-Heijmans (digitalisering), Giulia Cretti (energietransitie), Louise van Schaik (klimaatverandering), Christiaan Nelisse (internationaal onderhandelen), Leela Koenig (scenario building) en Tjeerd Ritmeester (economie) zijn regelmatig te gast.
De cursus biedt veel mogelijkheden tot discussie en netwerken tussen de deelnemers en diverse experts, en wordt afgesloten met een informele bijeenkomst.
Overige informatie
De totale studielast bestaat uit 8 sessies van een halve dag (4 uur) + circa 2 uur voorbereidingstijd per week.
De deelnemers ontvangen ook toegang tot een online leeromgeving (Moodle) en digitaal klaslokaal (Rise). Hierin zal vóór de start van de cursus een optionele, interactieve module verschijnen, worden tijdens de cursus de materialen van de sprekers geplaatst en kunnen na de cursus aanvullende modules bekeken worden.
Alle deelnemers ontvangen een certificaat aan het einde van de cursus.
Je komt in aanmerking voor 10% korting als je je met vijf of meer personen van dezelfde organisatie aanmeldt. Je kunt hiervoor contact met ons opnemen.
Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing op deze cursus.