EU Forum

Kamer kan EU niet controleren

21 Jan 2014 - 10:22

Het is een grote gok erop te vertrouwen dat nationale parlementen het economische beleid in de EU kunnen controleren.

De Europese politieke unie is een gok

Mathieu Segers schrijft de zekerheden van Ruud Lubbers en Paul van Seters over de Europese politieke unie aan flarden (O&D, 18 januari). Lubbers was destijds als premier nauw betrokken bij de ondoordachte invoering van de euro. Achteraf moest hij erkennen dat het europroject vol losse eindjes zat, maar dat weerhoudt hem er niet van om alweer met ongekend optimisme het vervolg in de vorm van de politieke unie aan te prijzen. Opnieuw negeert hij twijfels en openstaande vragen. Dit soort simplisme heeft het draagvlak van de euro uitgehold. Segers heeft dan ook groot gelijk dat de Europese politieke unie het vervolg is op het eerdere gegok. De factfree politics van Europese integratie moet stoppen.

Nationale parlementen als basis van Europese legitimiteit

Vervolgens maakt Segers echter een populaire en juist daarom gevaarlijke draai in zijn kritiek. Hij constateert dat de Europese politieke unie (als vervolg op de euro) nog moet worden ingevuld en, cruciaal, stelt dat nationale parlementen hierin een essentiële rol hebben. Dit verwoordt het geldende geloof, of zoethoudertje, dat Europese besluitvorming vooral dicht bij de burger moet liggen en dat de democratische controle dus nationaal moet blijven. In de zoektocht naar nationale legitimiteit zijn Europese regeringen nu, met Frans Timmermans voorop, op zoek naar manieren om nationale parlementen nauwer bij EU-beleid te betrekken. Beleid en democratische controle moeten op het laagst mogelijke niveau blijven. Elke belangrijke speech, van EU-critici als Cameron tot EU-leiders als Barroso, hemelt tegenwoordig nationale parlementen op als basis van Europese legitimiteit.

Kunnen nationale parlementen de EU wel controleren?

Het taboe moet maar eens in de schijnwerpers worden gezet: kunnen nationale parlementen wel het economische beleid in de EU controleren? Als dat niet zo is, dan moeten we het Europese parlement accepteren voor de democratische controle of, als we dat niet willen, ophouden met de euro. 

De eerste grens aan nationale democratische controle betreft knelpunten waar nationale parlementariërs mee kampen, zoals gebrek aan kennis, aan overzicht en aan prikkels om zich met andere landen te bemoeien. De EU heeft gekozen voor een onafhankelijke economische Commissaris (nu Olli Rehn) die het economische beleid van lidstaten monitort. Niet alleen zijn aanbevelingen aan lidstaten maar vooral de uitvoering daarvan moeten worden gecontroleerd. Italië en Frankrijk, bijvoorbeeld, dralen met hervormingen.

Willen nationale parlementen de EU wel controleren?

Nationale Kamerleden missen de tijd en het inschattingsvermogen om hervormingen in andere landen te volgen. Binnen een uur nadat Rehn zijn aanbevelingen aan lidstaten heeft gepresenteerd roepen nationale parlementariërs uit alle lidstaten 'wij doen dit al, dus Rehn zegt niets nieuws' of 'waar bemoeit Rehn zich mee', om er maar mee klaar te zijn. Ook zien parlementariërs niet graag dat bijvoorbeeld Slovenen iets zeggen over ons woningakkoord. Parlementariërs hebben evenmin behoefte om kritiek van Franse parlementariërs uit te lokken door uitspraken te doen over de achterblijvende hervormingen daar. Om maar te zwijgen over het gevoel van soevereiniteit dat parlementariërs aller landen koesteren.

Ook zien parlementariërs niet graag dat bijvoorbeeld Slovenen iets zeggen over ons woningakkoord.

Net als de onafhankelijke Commissaris Rehn is ook de Europese Centrale Bank stevig politiek bezig door lidstaten overeind te houden. Rentebesluiten, het redden van banken, maar ook de inzet van het Europese noodfonds kunnen niet allemaal 'onafhankelijk' worden weg-gedefinieerd. Dit gaat over verdelingsvraagstukken tussen arm en rijk, en tussen Noord en Zuid. Rehn presenteert inmiddels in de EU-lidstaten zijn bevindingen, maar er is amper een Europese journalistiek, zodat onzichtbaar blijft in hoeverre hij zijn verhalen afstemt op individuele lidstaten. De politieke nuances die Rehn kiest blijven daarmee ver buiten het zicht van nationale politici. Het is onwaarschijnlijk dat het enkel voor Europees economisch beleid verantwoordelijke CDA- of D66-Kamerlid in staat is de situaties in de lidstaten te overzien.

Europese problemen vereisen Europese controle

De tweede grens aan de rol van nationale parlementen is dat controle van achttien nationale parlementen in de eurozone niet hetzelfde is als Europese controle. Als achttien landen gaan bezuinigen stort de economie van de eurozone in. Een normaal gebruik van het economische instrumentarium op Europees niveau kan beter met vraaguitval overweg als wordt gekeken naar de balans tussen de aanpassingen van lidstaten en de gevolgen voor de eurozone als geheel. Evenzo kunnen afzonderlijke lidstaten het deflatiespook dat nu dreigt niet bevechten. Deflatie vraagt instrumenten als een eurozonebegroting en expansief ECB-beleid.

De regeringsmeerderheid zwakt controle af

Als laatste speelt het probleem dat nationale parlementaire controle grotendeels wordt afgezwakt omdat een Kamermeerderheid sowieso de regeringsmeerderheid steunt. Debatten in de Kamer over de EU vervallen daarom veelal in beleefde vragen en antwoorden. Vergaande Europese maatregelen zoals de Europese noodfondsen kregen steun in de landen van de eurozone zonder noemenswaardige parlementaire invloed. Het door Nederland gewenste strengere toezicht werd in de Europese Raad afgezwakt in een onderonsje tussen Merkel en Sarkozy in Deauville. Het Europese Parlement scherpte de maatregelen aan nadat de Tweede Kamer er zich al bij had neergelegd.

Nationale democratische controle van de EU is ook een gok

Europese integratie is vergeven van optimistische aannamen. Kritische vraagtekens zijn daarom essentieel. In deze fase van verdergaande economische en politieke integratie is ook de hoop op nationale democratische controle een grote gok. Het uitgangspunt moet zijn dat de grenzen van nationale parlementen bereikt zijn.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3580987/2014/01/21/Kamer-kan-EU-niet-controleren.dhtml

Meer hier over in een stuk van Thomas Vanheste op de Correspondent:

https://decorrespondent.nl/629/is-europa-echt-zo-ondemocratisch/29018286-bb3ce606

453 Comments

Load comments

JaredDiomb
Wed, 12/09/2020 - 14:12

In reply to by firozen (not verified)

Permalink

Интересуетесь услугами, связанными с разработкой сайта, SEO, SMM продвижением, дизайном, настройкой таргетенговой и контекстной рекламы? К вашим услугам web студия «Азнона»! Наши специалисты обладают большим опытом работы, и поэтому готовы выполнить проект любой сложности. Наша деятельность направлена на удовлетворение потребностей каждого клиента. Добросовестный подход к работе, доступные цены и отменные результаты – все это гарантирует наша web студия. Мы гарантируем вам увеличение объема продаж, расширение клиентской базы и процветание вашего бизнеса.
<br><br>
Мы предлагаем своим клиентам широкий перечень услуг. Наша компания предоставляет широкий спектр услуг «под ключ» в таких социальных сетях, как ВКонтакте, Одноклассники, Instagram, Facebook. Сюда входит оформление сообщества, модерация, раскрутка и другие услуги. Мы разрабатываем логотипы для формирования целостного образа бренда, а также предлагаем своим клиентам качественный дизайн графики для сайта. Настройка контекстной рекламы и SEO продвижение включает в себя рекламу в яндекс директ, гугл рекламу, увеличение позиции сайта в поисковиках. Наша компания предоставляет комплексные услуги по разработке сайтов. Портфолио готовых сайтов вы можете посмотреть <a href="https://aznona.com">вот здесь</a>.
<br><br>
В чем основные преимущества нашего агентства? Мы предоставляем услуги по разработке сайта, SEO, SMM, дизайну, настройке таргетенговой и контекстной рекламы более пяти лет. У нас работают профессионалы, которые отлично разбираются во всех тонкостях своей работы. Наша компания предоставляет услуги по самым доступным ценам в рунете. Мы гарантируем высокое качество предоставляемых услуг, поэтому в случае невыполнения своих обязательств возвращаем средства клиентам. Все услуги предоставляются нашей компанией четко в срок. Мы сотрудничаем со многими владельцами сайтов, которые ведут свой бизнес через интернет.
<br><br>
Если вы сомневаетесь в своем выборе, ознакомьтесь с отзывами наших клиентов. Все отзывы, представленные на нашем сайте, являются абсолютно реальными. На сайте aznona.com вы можете детально ознакомиться с работой нашего агентства. Наши специалисты проконсультируют по интересующим вас вопросам.

[url=https://aznona.com/service/sajt-pod-klyuch/] разработка сайта под ключ [/url]
[url=https://aznona.com/service-category/mobil-nye-prilozheniya/] разработка мобильных приложений под android [/url]
[url=https://aznona.com/service-category/mobil-nye-prilozheniya/] разработка мобильных приложений ios [/url]

RichardBlaps
Fri, 12/11/2020 - 16:01

In reply to by firozen (not verified)

Permalink

Ташкентский правительственный экономический университет
(Узбекистан) и университет Сайтама (Япония) подписали
Меморандум о взаимопонимании. Согласие соглашению, обе
стороны будут обмениваться учителями. Особое область в
государственной политике, проводимой в области развития
экономики, занимает учение образования. Чтобы выбора
оптимальных решений проблемы интеграции образования.
[url=http://jspi.uz/]
официальный сайт педагогического института[/url]

https://jspi.uz/ru/xorijiy-talabalar/
[url=https://adti.uz/]
обучение в медицинском институте[/url]

https://adti.uz/talabalar/reyting-nizomi/
[url=http://tsue.uz/]
Ташкентский государственный экономический университет[/url]

http://tsue.uz/?page_id=985

Ronaldadeta
Sat, 12/19/2020 - 05:16

In reply to by firozen (not verified)

Permalink

The coronavirus pandemic has forced universities to swap to haughtiness learning. buy essay service <a href=http://goodthesisstatementsdsa.com/>thesis advisor</a> order essay writing service.
But what is happening today can be called an crisis delivery of content to audience members in isolation . Most of schools and the teachers themselves were not ready for the transition to online. According to a 2019 HSE study, University professors with an academic degree rate their level of proficiency in remote technologies at 3.2 points out of five. One in four people has never used remote video services get in webinars or video conferences in the past three years.
But educators are not required to own online learning technologies. They were simply not ready for this, although education and its advanced methods are the main function of academies. Try to oblige the surgeon to do their work from home. Let him explain to the patient via Skype how to remove his appendicitis. It sounds strange. Thus, the resourcefulness with which educators adapt to the remote format is commendable.

Some of the time it gets funny. Colleagues from regional universities told that some teachers asked to write summary by hand and send them scans for according.In present, people communicate remotely in real time thanks to modern digital technologies, students can "raise their hands" with only one button, they can write with a finger on a tablet as on a blackboard, and they are told: "Please write a handwritten conspectus and send the scan." Or, for example, this case: a physical education educator asked students to shoot five-minute videos where they perform physical exercises. Although remote physical education training can be more original, for example, you can select of ready-made videos on YouTube, find checklists in the official domain, and teach them to play sports in self-isolation, while you can't go outside anywhere.

University professors are faced with a lack of guidance and difficulties in dealing with organizational matters. Some of them educate on Skype, some of them -in Zoom, some of them only sends lectures to WhatsApp. Some professors record lessons on a webcam and send them to students. The quality of such materials is insufficient, and it is quite difficult to perceive them. At least because the videos on YouTube, which students are used to, is shot and edited professionally and the viewer is spoiled by the quality of video materials.
There are also problems with monitoring attendance. Some educators ask you to put a " + " in the chat, others ask you to turn on Webcams and take screenshots of students. Against the background of all the misunderstandings and troubles, one element of academic life remains unchanged - assessment. Students don't study on campus, but they will get grades, even formal ones.
<a href=http://goodthesisstatementsdsa.com/>thesis staement</a>
Online learning does not have these disadvantages, because it is based on a carefully designed learning process in an electronic information and educational environment. Teachers have instructions, manuals, memos,checklists, templates for emails and notifications, and even presentations. Everything is thought out here-from the screen saver before the lesson to the slide with homework.

Martinsnurb
Wed, 12/23/2020 - 12:45

In reply to by firozen (not verified)

Permalink

Важным условием подбора во выгоду Чехии считается богемское
образование, единолично с наиболее древнейших также признаваемых
в абсолютно всем обществе.

[url=https://wordsmith.social/alexei-fokin/h1-nostrifikatsiia-attestata-v-ch… аттестата в Чехии[/url]

Безвозмездное высочайшее формирование
во Чехии – смотри фактор, согласно каковой тыс. учащихся с
в целом общества отдельный год прибывают с целью барыш во
университеты Богемской республики.

Michealdub
Thu, 12/24/2020 - 08:26

In reply to by firozen (not verified)

Permalink

The Massachusetts Inaugurate of Technology has been ranked the finery University in the area looking for more than 8 years, with 39 Nobel laureates come up to b become its graduates, and less than 10% of the annual teem of applicants. In this article, we drive tell you why the University is considered the most prestigious, what spellbind tests students constraint to pass, and how to extend their chances of enrollment.

roughly the University
help with analytical essay <a href="http://writingabusinessplanksl.com/">formulating a business plan</a> college essay about receiving help
The Massachusetts Institute of Technology is a hidden research University in Cambridge, Massachusetts. This is the pre-eminent University in the USA and the creation (QS Set University Ranking, 2012-2020).
MIT alumni, talent, and scientists include 96 Nobel laureates, 26 Turing award winners, and 8 fields medal winners (as of October 2019).
The University's motto Mens et manus (Latin object of" Form an opinion and speedily") emphasizes the connection between erudite instruction and common-sensical goals. Many of the inventions that changed the world came from MIT. For the sake of pattern, 3D printing, bionic prostheses, radar, "sombre thump", electronic ink, the genetic basis of android cancer, the concept of an expanding microcosm, and much more. Of the 12 people who visited the moon, four graduated from MIT.
MIT graduates have opened 30,000 companies with 4.6 million jobs with annual revenue of regarding $ 1.9 trillion. These include Dropbox, Hewlett-Packard, Intel, and Qualcomm. A political entity of MIT graduates would be close to the 10th largest economy in the world.
Teeth of the intricate training of the University, representatives of creative specialties also execute star here. The MIT Museum attracts prevalent 125,000 visitors each year. Students participate in more than 60 music, theater, and skip groups, and talent members cover Pulitzer aim winners and Guggenheim fellows.
The University is known in behalf of its interdisciplinary approach. For archetype, MIT Media Lab Professor Neri Oxman combines faculty, devise, biology, programming, and engineering in her research.
the best cheapest essay help <a href="http://writingabusinessplanksl.com/">entrepreneurship business plan</a> how can college help you achieve your goals essay
Undergraduate admission requirements

1. Private school grades

it is a-one to Apply to MIT at the start of your end year of school. The Commission when one pleases neaten up a decision based on popular assessments. If you are interested in it, you will need to send the end results after receiving the certificate.
The University does not lay down a superficial score, but the less ill your grades, the more chances you have. Grades in the subjects you design to bookwork at MIT take part in an eminent role. In totalling, the admissions Commission recommends paying attention to the following subjects:
English (from 4 years);
mathematics (at least up to the equal of precise breakdown);
days of yore or community studies (at least two years antique);
biology;
chemistry;
physics.
These subjects overshadow your Encyclopaedic training, but are not a requirement.
2. Recommendations

You need letters of prompting from two teachers: in math or sphere, and in the Humanities or common Sciences.
3. SAT or MOVE
how to help your son or daughter with their college essay <a href="http://writingabusinessplanksl.com/">business plan for a small business</a> what to write in essay when it asks how you help the college
The University will not consider points pro a written SHTICK allot or an additional SAT essay. Also, starting in 2020, applicants do not necessity to take SAT Subject exams in a precise cause to undergo, such as math, physics, or literature.
There is no incidentally army instead of tests, but the University offers statistics from erstwhile years as a guide. In 2019, the more than half of accepted students received 750-800 points representing the SAT exam (in each block: math and writing+reading) and 34-36 points for the LAW (in comprehensive, in both math and English blocks).

Kevinnus
Thu, 01/28/2021 - 23:09

In reply to by firozen (not verified)

Permalink

Потреблял направление с Двадцатый баночек с целью усовершенствования дремы также увеличения денной деятельный, полиадельфит.ко. простые эликсир жизни прекратили оказать помощь. Кроме Того оказать влияние в желудочно-пищеварительный канал во наилучшую сторонку!
[url=https://vk.com/vitamin_d3_kupit]витамин д3[/url]

MariaDew
Fri, 01/29/2021 - 18:03

In reply to by firozen (not verified)

Permalink

В нашем магазине посуды вам сможете приобрести посуду с целью сервировки стола, посуду с целью изготовления еды также эликсиров, однако таким образом ведь с целью комфортного сохранения товаров. Интернет-Каталог кашеварных аксессуаров, комплектов термосов также кружек обрадует Вам собственным широким перечнем.
[url=https://m-market.ru/shop/posuda/servirovka-stola/servizy/stolovye-servi… сервизы Москва[/url]

[url=https://m-market.ru/shop/posuda/servirovka-stola/servizy/chaynye-serviz… сервизы купить[/url]

[url=https://m-market.ru/shop/posuda/servirovka-stola/predmety-servirovki/fr…]

[url=https://m-market.ru/shop/posuda/servirovka-stola/predmety-servirovki/ko…]

[url=https://m-market.ru/shop/domashniy-interer/vazy-dlya-tsvetov/]вазы для цветов купить[/url]

[url=https://m-market.ru/shop/domashniy-interer/kollektsionnye-kukly/]коллек… куклы[/url]

Add new comment

Your name: Anonymous

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.