News

Meestgestelde vragen: Leergang Buitenlandse Betrekkingen
06 Jul 2023 - 12:12
Source: Canva

In deze rubriek vind je de meestgestelde vragen over de Leergang Buitenlandse Betrekkingen. Tijdens deze cursus word je in drie maanden klaargestoomd voor een internationale carrière. Staat jouw vraag hier niet bij? Stuur je vraag naar lbb@clingendael.org

 

Ik heb 20+ jaar werkervaring, is de LBB ook voor mij geschikt en toegankelijk? 

Ja! De LBB stelt geen eisen aan leeftijd of werkervaring. Het programma is relevant voor iedereen die interesse heeft in internationale relaties, ongeacht de achtergrond of werkervaring. Juist de verscheidenheid aan achtergronden en ervaringen zorgt voor de unieke samenstelling van de LBB.

Moet ik in de publieke sector werken om deel te kunnen nemen of in aanmerking te komen? 

Nee, dat hoeft zeker niet. Een aantal deelnemers zijn altijd uit de publieke sector afkomstig. Tegelijk ontvangen we ook elk jaar deelnemers uit het bedrijfsleven of NGO’s. Juist die combinatie van achtergronden is één van de unieke aspecten van de Leergang.

Moet ik al werkzaam zijn op een internationaal dossier of daar vooruitzicht op hebben? 

Nee, je hoeft (nog) niet internationaal bezig te zijn. De LBB is ook geschikt voor deelnemers die een internationale positie ambiëren en zich daarop willen voorbereiden, of voor degenen die zich in hun werkzaamheden niet op buitenlandse betrekkingen richten, maar daar persoonlijk wel in geïnteresseerd zijn. 

Wat kan het volgen van de Leergang mij brengen op carrièregebied? 

Alumni van de LBB zijn te vinden in allerlei internationale organisaties, verschillende ministeries, of op internationale afdelingen van gemeentes en provinciën. De LBB en het Instituut Clingendael zijn binnen Den Haag een begrip en het combineren van kennis en vaardigheden biedt een voorbereiding op een internationale functie die in Nederland nergens anders te vinden is. 

Is de LBB een fulltime opleiding?

Nee. De opleiding vindt 3,5 dag op het Instituut in Den Haag plaats. 1,5 dag per week is vrijgehouden voor zelfstudie of eventueel 1 dag werken per week. De 3,5 dag per week op Clingendael is verplicht, maar de zelfstudie is vrij in te delen. Dat betekent dat je zelf kunt kiezen of je de LBB écht fulltime volgt of niet. Ervaring leert dat hoe meer tijd je eraan kunt besteden, hoe meer je eruit haalt. 

Is de LBB alleen gericht op theorie en kennisoverdracht? 

Nee, niet alleen. Hoewel je veel theorie en kennisoverdracht over actuele ontwikkelingen in internationale betrekkingen te horen krijgt, besteden we net zoveel tijd aan het ontwikkelen of verbeteren van internationale vaardigheden. Je brengt de kennis in de praktijk. Denk aan het presenteren van (beleids)adviezen, debatteren, onderhandelen, speechschrijven en nog veel meer. Er worden ook werkbezoeken georganiseerd.

Kan ik ook deelnemen zonder kennis of achtergrond in internationale betrekkingen?

Ja! Dat kan zeker. Intrinsieke motivatie om meer te weten te komen over wat er gaande is in het internationale veld is genoeg. We gaan bij de LBB vanuit verschillende invalshoeken in op actuele ontwikkelingen en laten de theorie van internationale betrekkingen of geopolitiek wat meer op de achtergrond. 

Wat is het verschil tussen IBBZ en LBB? 

Het traject Internationaal Beleidsmedewerker Buitenlandse Zaken maakt onderdeel uit van de loopbaan bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat betekent dat het IBBZ-traject voornamelijk gericht is op het leren kennen van het Nederlands buitenlands beleid en beleidsprioriteiten. De LBB kent een bredere opzet, waarbij verder wordt gekeken dan het Nederlands belang en de internationale betrekkingen in de breedte worden verkend. De internationale vaardigheden komen zowel bij IBBZ als bij LBB uitgebreid aan bod.

Schrijf je in via de LBB-pagina